Så gör jag mina filmer på YouTube

Du kanske har sett att jag har en samling klipp på YouTube på Engelska som handlar om QGIS (i första hand). Där tar jag upp framför allt små korta tips som kan vara mer eller mindre avancerade, men gemensamt för de flesta är att det är korta, snabba filmer.

Nyligen kom jag upp i 1000 prenumeranter på kanalen, vilket jag tycker är väldigt bra, och då gjorde jag om formatet något, men det är i princip samma innehåll och samma verktyg som jag använder. I detta inlägg tänkte jag visa vilka program jag använder när jag skapar dessa filmer.

Först och främst så använder jag Ubuntu Gnome när jag jobbar, så om du använder Windows eller Mac så finns inte alla program till ditt operativsystem, men det finns säkert något motsvarande.

När jag har en idé om en film så testar jag det som skall visas, och i undantagsfall så skriver jag ned ett kort flödesschema.

Skärmbild från 2016-04-10 15:27:50

Sedan använder jag ”Kazam” för att spela in skärmen, eller i mitt fall ett område av skärmen eftersom min skärm har högre upplösning är 1080p. Det är en fördel att spela in i samma upplösning som man tänker redigera och visa på YouTube, och då passar 1080p 25fps bra för mina ändamål.

Skärmbild från 2016-04-10 15:31:46

När filmen är inspelad så läser jag in den i ”Kdenlive” videoredigerare och gör en grov klippning om det skulle behövas. Kdenlive är en av anledningarna till att jag vill uppdatera till Ubuntu 16.04 snarast, eftersom nya Kdenlive inte kan köras på 14.04.

Skärmbild från 2016-04-10 15:33:21

Speaker rösten spelar jag in med en bättre mikrofon och ljudfilen redigerar jag sedan med ”Audacity” för att klippa bort omtagningar och normalisera volymen. Jag använder en liten ljudfälla (eller ministudio) för att minimera eko vid inspelningen, men detta är ett område där jag skall bygga något bättre framöver. Ljudet på en video är i mitt tycke helt avgörande för hur man upplever kvalitén. Att inte ha någon berättande röst utan bara texter, tycker jag till och med är sämre än dåligt ljud. Att få till ett bra ljud kräver inte mycket, men en inbyggd mikrofon eller headset bör undvikas, och se upp med ”puff” ljud.

Skärmbild från 2016-04-10 15:36:23

Mina intro och ”outro” har jag skapat i ”Synfig Studio” som är ett vektorbaserat animationsprogram som är helt fantastiskt. Det är en ganska skarp inlärningskurva, men om man kan ta sig förbi denna så går det att göra väldigt mycket animationer snabbt och snyggt.

Musik till intro och som bakgrund finns det flera källor till på Internet, men var noga med att kontrollera villkoren för användning. Om man använder upphovsrättsskyddat material så kommer sannolikt YouTube att stänga ned ljudet eller ta bort filmen.

Videofiler och ljud redigerar jag i Kdenlive och resultatet exporteras till en MP4 fil med H.264 codec. Filen laddas sedan upp till YouTube och publiceras där.

Min ”1000 prenumeranter” film kan du se nedan.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: