Adobe Reader – är kass!

Jag satt på jobbet i veckan som gick, och tvingades konstatera, för jag vet inte vilken gång i ordningen, att det är problem att skriva ut stora kartor från PDF med Adobe Reader.

Jag skall inte säga att jag är expert, lång därifrån, men jag försökte undersöka lite vad det kan bero på och inte minst på HPs webbsida så fanns lite information som gjorde att jag sökte vidare.

Mot slutet av dagens inlägg så har du kanske fått lite fler inblickar i varför jag tycker Adobe Reader ”är kass”, men även varför jag tycker att det är så svårt att hitta bra alternativ.

OK, inledningsvis så är jag ganska uppbunden med vad jag kan använda på jobbet, men det jag behöver göra måste fungera, och nu gör inte utskrifter från Adobe Reader det!

Vad är då problemet? I praktiken så verkar problemet lite slumpmässigt, men detta får delvis sin förklaring via en webbsida hos HP (länk).

printingproblems

Ja tjena! Så om jag vill kunna skriva ut en stor karta, så måste jag se till att antingen skapa den i sämre upplösning, eller välja en skrivare som inte kan skriva ut i så hög upplösning?

Och jag har provat det där med PostScript drivrutiner, det fungerar inte! Jag har haft problem med Adobe Reader X, och nu då senast med Adobe Reader XI. Förra gången så fick vi återgå till version 8, men det börjar kännas lite avlägset nu så det blir till att leta efter andra alternativ.

Jag kan inte ta gift på att problemet är just Adobe Reader, men som jag kommer till senare så fungerar utskrifter från andra program på exakt samma maskin, så Adobe Reader är inte oskyldigt till mina problem!

När man börjar söka lite på nätet om Adobe Reader så hittar man snabbt en hel del annat som också är mindre roligt. Har du någon gång funderat över varför installationsfilen för Adobe Reader är 72 Mb? PDF läsaren ”Sumatra” (open source) är bara på 7 Mb! Jo, tydligen så följer det med lite mer än bara en PDF läsare (vilket kanske antyds i och med att man bytte namn på programmet för några år sedan).  De som dessutom har räknat lite har funnit att det snarare ligger runt 400 Mb ockuperat diskutrymme när man väl installerat Adobe Reader, och allt detta kan inte vara enbart för att läsa PDF dokument.

Adobe har nämligen programvaran ”Acrobat”, som för runt 150 kr/månad kan skapa dokument som sedan kan läsas av exempelvis Adobe Reader, och man uppmuntrar att använda just Adobe Reader som läsare genom att erbjuda exempelvis olika formulärfunktioner, kommentarsmöjligheter och anteckningar, etc.

Vad man inte annonserar på klientsidan är att kommunikationen med den som skapat PDF dokumentet inte behöver vara enkelriktad! Nej, en enkel PDF läsare/visare är Adobe Reader definitivt inte! Jag vill inte gå så långt att hävda att det installeras mailservrar, DRM klienter, dokumentspårningssystem, statistikberäkningar, etc, men det finns det de som gör. Läser man sedan lite i Adobes egen funktionalitetsmatris så inser man att det kanske ligger något bakom dessa påståenden i alla fall.

Så vad är då alternativen, och varför är detta så komplicerat?

Jag har nämnt Open Source alternativet ”Sumatra”, vilket skulle varit en stark kandidat för mig, om det hade fungerat… Sumatra är utmärkt för att öppna och visa PDF dokument, men det har samma problem som Adobe Reader när det gäller att skriva ut stora dokument på en skrivare! Det fungerar inte…

Ett annat vanligt alternativ är ”Foxit Reader” (finns även för Linux) som faktiskt klarar av att skriva ut de stora kartor som Adobe Reader går bet på. Foxit är däremot inte Open Source, utan upplägget liknar det hos Adobe med en gratis klient och en Pro version för ytterligare funktionalitet. Något annat man får se upp med när man installerar Foxit är alla tillägg och plugin som vill installeras som standard. Jag såg till att hoppa över allt annat än en ren PDF visare och det verkar fungera.

Det alternativ som jag just nu lutar mest åt är ”PDF Xchange” som i sin Editor version har den funktionalitet jag behöver utan att det kostar något, och den som vill kan låsa upp ”Pro” funktioner genom att köpa en licens. PDF Xchange klarar också av att skriva ut de kartor som Adobe Reader inte klarar.

Av de program jag testat så kommer jag att titta vidare på Foxit och PDF Xchange, men båda är kommersiella på liknande sätt som Adobe, men med fördelen att de inte är lika stora på marknaden. Att just detta är en fördel kan jämföras med ”varför finns det inga virus till Linux?”. Windowsdatorer står för en ganska stor procent av marknaden och det lönar sig helt enkelt inte att skapa virus till Linuxsystem! Samma sak gäller PDF läsare. Är man dominerande på marknaden så är det intressant att ta reda på svagheter i ett program som finns installerat på så många datorer som möjligt, och då ännu hellre ett program med inbyggda (dolda) funktioner för kommunikation, kryptering och statistik…

Om jag kunde så skulle jag nog överväga att avinstallera Adobe Reader och ersätta den med Foxit eller PDF Xchange, men man skall nog inte ha för bråttom i sådana beslut, och jag hoppas fortfarande på ett bättre alternativ. Jag har dessutom inte valet i min egen hand. Jag kommer under lång tid att få dras med utskriftsproblem i Adobe Reader, trots att problemet inte är nytt, och trots att vår leverantör av IT system har känt till problemen minst lika länge som vi. Suck! Det är inte alltid bra att tillhöra en stor och klumpig organisation…

Det finns massor av ytterligare alternativ och några har jag avfärdat på vägen. Google Chrome och Firefox kan exempelvis båda läsa PDF via plugin, men det är inte ett alternativ för utskrifter där jag vill ha bättre kontroll. Ett krav är läsa PDF och skriva ut dessa, oavsett storlek, korrekt färghantering och det måste fungera fristående utan Internetkoppling. Har du något förslag eller andra erfarenheter så skriv gärna en kommentar…

Annonser

Taggar:

2 responses to “Adobe Reader – är kass!”

 1. Johan S says :

  Hej Klas,

  Har inget mer att tillföra än att jag delar din uppfattning om att Adobes produkter som dyra, stela och tunga och så jag har kört PDFXchange de senaste åren.

  Jag har kompletterat det med PDFill https://www.pdfill.com/ och har inte gått tillbaka.

  Nu kanske inte Inkscape adresserar just ditt problem men har du lattjat med det? https://inkscape.org/en/ Open source såklart!

  Hoppas du dyker upp på nästa QGIS-dag så man får skaka tass och kanske t.o.m. ge dig en kram som tack för all kunskap, fiffigheter och glädje du sprider och delar med dig!

  Jag hade inte stått ut på mitt kontorsjobb om det inte vore för Open Source-världen där du är en trygg ledsagare!

  All heder och hoppas du får en toppenvecka!

  /J.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: