Det finns inget moln!

När man pratar om ”molnet” eller ”the cloud” så pratar man helt enkelt om att servrar med egna data lagras på någon annans server!

Man kan vara OK med detta, lite beroende på vad det är för information eller vilken nytta man kan få ut av tjänsterna. Man jag skulle rekommendera att man läser avtalen lite extra noga för att se om leverantören tar sig några rättigheter med dina data, eller din användning av dessa data.

Det finns ju så mycket annat bra med molnet! Office 365 gör att man kan jobba tillsammans i dokument. Olika tjänster som Facebook och LinkedIn (m.fl.) gör att vi kan utbyta information på ett väldigt smidigt sätt. Men går det att göra något motsvarande på en egen server?

Jag satt och tittade på Tek Syndicate på YouTube och då använde de en virtuell server på Linode (Linux hosting på Internet) för att installera ”Sandstorm”, men jag funderade lite på om det går att göra detta lokalt innanför en brandvägg.

På en Ubuntu server 14.04 kör man några kommandon som kör ett skript för att installera grundsystemet.

curl https://install.sandstorm.io | bash

Jag skulle rekommendera att man läser frågorna som ställs noga innan man väljer det som är förvalt i inställningarna när skriptet körs. Detta gäller speciellt om man vill prova innanför en egen brandvägg.

Enligt Tek Syndicate så kunde man köra på egen server, men då var man tvungen att öppna brandväggen på ett antal portar och köra ”port forwarding”, vilket jag absolut inte vill göra. Därför anger jag som vanligt min lokala servers IP adress för att slippa DNS, men annars så blir det i huvudsak det som är föreslaget som standard i skripten. Det går även att köra skriptet igen om det skulle behövas.

Sedan gör man resten från webbläsaren.

Skärmbild från 2016-04-16 22:32:42

Och ja, det går att få igång servern. Det går till och med att installera apparna, men sedan tar det stopp.

En av säkerhetsfunktionerna i denna ”molnserver” är att varje app installeras i en ”sandbox” med egen webbadress, vilket kräver dynamisk DNS, vilket i princip kräver att jag öppnar portar i brandväggen…

Det går nog att komma runt, men det betyder lite mer jobb än vad jag är beredd att lägga just nu. Jag tror jag skall kolla lite på några av apparna separat i stället och se hur jag kan använda dessa.

Om man däremot har tillgång till en server med ”fritt blås” mot Internet så kan jag tänka mig att Sandstorm kan erbjuda många bra alternativ till molntjänster mot betalning. Har man inte en egen server så kan man skapa en virtuell sådan via exempelvis Linode, men jag tror säkert att det finns ”webbhosting” även i Sverige som är villiga att erbjuda utrymme för en virtuell dator.

Vill du kolla på Tek Syndicates video om ett eget ”moln” så finns de på länken https://www.youtube.com/watch?v=86aGW2azWUU

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: