Det sket sig!

I helgen skulle jag uppgradera mina datorer till Ubuntu 16.04 (Gnome), men det gick inte så bra…

För det första så var jag lite otålig och ”tvingade” fram en uppgradering av en dator, som jag när den verkade ha stannat startade om och… slutade fungera! (Mitt fel)

Ett problem med detta var att min HOME låg på en egen partition med en RAID uppsättning, som installationen tyckte var ett problem. Jag lyckades starta om installationen genom att boota från ett USB-minne och därmed rädda även mindre viktiga filer och databaser som jag normalt inte gör backup på.

Den andra datorn har jag tidigare fått jobba lite med för att få igång touch-skärmen, så här förväntade jag mig bekymmer.

Uppgraderingen gick utmärkt och snabbt, men sedan kom misstaget. Jag gjorde åtgärderna för att få igång wifi (som inte behövdes) i stället för touch-skärmen… Med konsekvensen att vare sig nätverket eller skärmen fungerade… Även här så blev det ominstallation av gnome, men också i detta fall kunde gamla filer räddas tack vare backuper.

Åter igen, mitt fel!

Erfarenheter då… Ta det lugnt! Ha inte bråttom! Se till att ”inventera” din dator först avseende filer och installerade program. Om (när) det skiter sig så blir inte konsekvenserna så stora och du behöver inte genomföra VÄLDIGT tidsödande ominstallationer. En nyinstallation går betydligt snabbare.

*) Kan lägga till att jag i slutändan valde att ny-installera Gnome på båda datorerna! Den ena hade ju HOME på en egen disk, så all denna information inklusive programinställningar och skrivbord fanns kvar när jag åter pekat ut disken som ny HOME. Den lilla datorn blev helt nyinstallerad, men alla viktiga data fanns redan på min server, så det fungerade också. Däremot så uppdaterade jag till Kernel 4.5.2 i den datorn för att få igång den tryckkänsliga skärmen. I slutändan är jag mycket nöjd, men jag fick jobba lite mer än jag räknat med. Det enda som egentligen återstår är att försöka rädda min PostGIS databas, men det vet jag inte riktigt hur jag skall göra… får väl läsa på lite.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: