Mycket nytt i kommande QGIS 2.16

Som vanligt så får jag trycka på att det är ”eventuella” nyheter i den kommande 2.16 versionen av QGIS. Mycket kan ändras innan release.

Här tänker jag titta närmare på hur QGIS till och med blir bättre än vad det redan är på att hantera kartografi med symboler och texter i kartan. ESRI ligger redan efter i mitt tycke (långt efter), men nu kommer det inte längre att vara någon tvekan.

Använder du ArcGIS? Då vet du hur många klick som behövs för att ändra en textbuffert i kartan, eller att det åtminstone krävs ganska många klick och öppna dialogrutor. Hur många? Lite beroende på hur man räknar naturligtvis men som jag räknar blir det 9 klick bara för att aktivera ”halo” och se effekterna i kartan.

Properties/Labels/Symbol/Edit Symbol/Mask/Halo/OK/OK/OK

Dessutom så har man öppnat tre stycken dialogfönster under tiden…

Om man gör motsvarande sak i QGIS 2.14 så blir det 5 klick.

Egenskaper/Etiketter/Buffer/Rita ut/OK

Och allt detta i en enda dialogruta, med möjlighet att direkt granska förändringarna med ett klick på ”Verkställ” utan att stänga dialogen, vilket gör det enkelt att snabbt ändra om man inte blev nöjd med resultatet. I ArcMap så måste man klicka sig ut från alla öppnade dialogfönster och det är först i den sista man kan förhandsgranska resultatet, så det blir 8 nya klick för att göra ändringar, medan det i QGIS går att göra ändringen direkt och ett enda klick för att granska ändringen.

I QGIS 2.16 kommer det att bli ännu enklare…

Då kommer man nämligen att plocka bort dialogfönstren för lageregenskaperna och göra dessa till dockningsbara paneler i stället.

Detta innebär att det dels blir möjligt att hantera kartan samtidigt som inställningarna är tillgängliga, och dels att det går att ha realtidsuppdatering på de ändringar man gör i lageregenskaperna (default men går att stänga av).

Du behöver således inte klicka alls för att se de ändringar du gör…

Några filmer på YouTube som visar exempel på dessa nya funktioner:

Symbologi…

Etiketter…

Även tabellen kommer att gå att ”live” använda dockad i QGIS 2.16…

Läs med i blogg av Nathan Woodrow: https://nathanw.net/2016/04/19/live-styling/

När jag ändå är inne på tabeller så har Nyall Dawson jobbat med något som kallas ”Multi Edit” som också kommer att kunna snabba upp redigering av attribut på många sätt. Även för denna nyhet finns en video på YouTube att kolla in:

Nyall jobbar även med en ny ”task manager” som skall göra det enklare att jobba med processer som tar lång tid i exempelvis pyQGIS.

Nästa QGIS, som är den sista i 2.X serien, släpps i slutet av juni. Då släpps också 2.14 formellt som LTR version. Där kommer dock inte de nya funktionerna som presenterats här att finnas med.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: