GMac

Under rubriken ”Väldigt modifierade Linuxbaserade distributioner” kommer jag nu till GMac. Vad är då det? Jo ”Gnome” som gjorts om så att det ser ut som Mac OS X!

Det är som sagt Linux med Gnome som skrivbordshanterare, men OJ vad det liknar OS X! Distributionen har funnits under många namn och för inte så länge sedan kallades den för ”snow black linux”, och dessförinnan ”pearOS”.

Varför skulle nu det vara så speciellt, eller någon kanske tycker ”varför?”. Linux är bra som det är, man behöver inte ”härma” andra operativsystem.

Jag tycker att detta är en jättebra idé. Lika bra som att anpassa distributioner så att de liknar Windows. Det är inte vare sig Mac eller Windows, men om man kommer från den miljön så är steget inte så stort, visuellt.

VirtualBox_GMac_27_04_2016_21_59_42.png

Man känner igen sina ikoner, program startas på samma sätt och det mesta är sig helt enkelt väldigt likt. När man börjar titta på detaljer så blir det snabbt uppenbart att det inte är OS X, men jä-lar!!

GMac är baserat på Ubuntu 14.04, vilket passar bra för mig, och även om utseendet är väldigt förändrat så känner man igen sig i både Ubuntu och Gnome.

Allt är riktigt snyggt gjort och det mesta som man kan förvänta sig fungerar som vilken annan linuxbaserad distribution som helst (åter igen, det är inte en Mac).

Ett problem är en förkärlek till Portugisiska (Brasilienvarianten), vilket märks då det är lite pill med att få till ett annat språk överallt i gränssnittet.

Andra distributioner är betydligt bättre på att göra det enkelt att lägga till uppdaterade och ”vanliga” program som man kanske vill ha. Ubuntu Mate är exempelvis föredömligt i det fallet. Skall man installera QGIS exempelvis så får man version 2.0(!?) om man inte följer anvisningarna på qgis.org. Spotify får man exempelvis installera helt manuellt, men precis som i de flesta linuxdistributioner så följer det med en stor mängd program för alla de vanligaste tillämpningarna som standard.

Nåja. Om man vill hjälpa någon med övergången från Mac till Linux, så är GMac ett mycket bra alternativ. När man väl kommit över tröskeln så kan man sedan börja anpassa det befintliga skrivbordet, eller byta till något annat. Väljer man Ubuntu (valfri variant) så kommer mycket att vara sig likt, även om det förändrar sig visuellt.

Du kan hämta och prova GMac från https://sourceforge.net/projects/gmaclinux/

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: