Ladda mååånga lager till PostGIS

Efter nyinstallation av dator så lyckades jag slarva bort min PostGIS databas. Tack och lov så fanns där mest data som kommer från exempelvis Lantmäteriets öppna data, och väldigt lite som inte går att återskapa.

Däremot så kommer jag ihåg alla problem med att ladda ESRI shape till PostGIS via QGIS. I detta inlägg tänker jag visa hur jag gjorde för att komma runt dessa problem, och jag fick leta lite innan allt fungerade.

Skärmbild från 2016-04-29 19-13-46

Problemet handlar främst om att ställa in kodningen till ”Latin1” eller ISO-8859-1, för att svenska tecken skall fungera i attributen.

I importverktyget (bilden ovan) så kan man enkelt välja detta, men då blir det att ta ett lager åt gången manuellt, och det blir ju några lager om man skall skapa databaser med alla öppna data.

Det finns geoberabetningsverktyg i verktygslådan som går att köra som ”batch” process, men inget av dessa verktyg stödjer inställning av kodning!

Skärmbild från 2016-04-29 19-20-50

Jag valde i slutändan att använda ett OGR verktyg för att importera till ny anslutning som var det alternativ som även stödde att man anger användare och lösenord för att ansluta till PostGIS databasen.

Listan med lager i ”batch” fönstret blev ibland ganska lång och där kan jag komma med första tipset.

Skärmbild från 2016-04-29 19-23-58

För rader som har exakt samma innehåll så behöver man inte skriva in värdet (eller kopiera och klistra in) på alla rader. Skriv bara på första raden och dubbelklicka sedan på kolumnrubriken.

För att sedan PostGIS skall förstå att data som läses in är i ISO-8859-1 eller Latin1 så får man gå till sista kolumnen…

Skärmbild från 2016-04-29 19-26-31

Där lägger man till texten

--config SHAPE_ENCODING Latin1

Det krävdes mycket Googlande innan jag listade ut detta!

Före detta så testade jag att sätta miljövariabeln PGCLIENTENCODING till Latin1, men det hjälpte inte. Åtminstone inte för sig själv, men om lösningen ovan inte fungerar så kan du testa detta också.

Annonser

Taggar:, ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Installera PostGIS | Geosupportsystem - 20 april, 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: