Excel och GIS

 

GIS är tabeller! Excel är tabeller! Hur gör man för att jobba med GIS i Excel?

Det finns naturligtvis fler kalkylarksprogram än Excel, och för vanlig tabellhantering så duger dessa gott. Däremot så finns det tilläggsprogram med mera som tillför GIS-funktionalitet till kalkylark och dessa är vanligast för Excel. Det är också vanligast att dessa är proprietära (stängd programvara) och det är exempel på detta jag tänkte ta upp här.

Men först, vad kan man göra utan tillägg?

För det första så behöver geodata vara i ett format som kan läsas av kalkylarket, exempelvis ESRI shape. Där lagras attributtabellen i dbf-format, vilket går att öppna och redigera i Excel. Man kan inte lägga till eller ta bort objekt, men redigering brukar fungera bra. Jag vill nog ändå rekommendera att man tar en kopia på dbf-filen innan man börjar jobba med den.

Om man är lite osäker så kan man (åtminstone i QGIS) öppna attributtabellen, markera allt, kopiera och sedan klistra in i kalkylprogrammet. Då får man även med geometrin som WKT.

Skärmbild från 2016-05-14 10-10-08

Då går det att redigera bäst man vill, spara tabellen i ett format som GIS-programmet kan läsa och öppna den redigerade filen. Detta förutsätter att programmet kan läsa tabeller med geometri i WKT. I QGIS kan man exempelvis använda kommaseparerade textfiler för att spara tabellen och öppna i QGIS. Fältet med WKT känns automatiskt igen och används.

Integrationen med kalkylarket är däremot begränsad till att redigera eller analysera attribut, importera och exportera, men inte att interagera med geometrin. Det går exempelvis inte att klicka på ett objekt för att välja det och sedan köra en beräkning med verktygen i kalkylarket (utan att exportera, importera, beräkna, spara, importera, visa…).

Då finns det som sagt några alternativ, i alla fall om man använder Excel som kalkylark.

ESRI har sitt ArcGIS Maps for Office.

Skärmbild från 2016-05-14 10-25-55

Tillägget i sig är ”gratis” men det krävs en prenumeration på ArcGIS Online. Vad det kostar? Ingen aning! Det är ESRI! Deras affärsidé är att inte berätta vad det kostar förrän man mer eller mindre redan sitter på kroken.

Vill du ha en alternativ som du vet vad det kostar så kan GIS.XL vara ett alternativ.

Skärmbild från 2016-05-14 10-32-17.png

Detta tillägg kostar antingen 59€ årligen, med fria uppdateringar under hela prenumerationstiden, eller 99€ som engångskostnad, men då ingår inga uppdateringar.

Tillägget skapar en egen ”ribbon” i Excel där man kan importera geodata, visualisera i ett kartfönster, och på olika sätt jobba med attributdata både separat och integrerat i Excel.

Jag har inte provat själv, men det finns ganska många filmer på http://gisxl.com/Features.

Mapcite har också ett tillägg för Excel som hanterar geodata. De erbjuder några gratisvarianter, medan den obegränsade varianten kostar 99$ per år. Det finns en något begränsad version för endast 29$ per år också.

I MapCite så ingår det också en ”geokodningstjänst” som skall underlätta att jobba med tabeller med adresser.

Det finns ytterligare tillägg för Excel, men väldigt få för exempelvis Libre Office Calc. Detta beror till väldigt stor del på att det saknas Open Source alternativ. Skall man göra ett kommersiellt tillägg så är det dumt att inte göra det för Excel. Gör man det dessutom för Numbers till Mac (jag tror Apple har viss kartfunktionalitet att erbjuda själva), eller OpenOffice/Libre Office så breddar man kundbasen något, men det kostar ofta mer än det smakar.

Skall det dyka upp ett motsvarande tillägg för exempelvis Libre Office så gäller det för det första att det finns ett behov, eller att det finns en mindre skara entusiaster som kan starta ett Open Source projekt. För det andra så är det just Open Source som gäller, så om man gör detta så skall man inte förvänta sig att man blir rik. Är det däremot någon i Open Source kontorsvärlden som skulle han nytta av denna typ av tillägg så borde det gå att sammanföra ekonomi med kompetens och göra något bra av detta.

Annars så får man snällt vänta på att någon engagerar sig, laddar hem LibreOffice SDK och skriver en ”extension” i C++, Java, JavaScript eller Python.

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: