Vart är Windows på väg?

Jag är inte en frekvent användare av Windows 10, men då och då så händer det att jag använder systemet. Mest för att testa hur saker fungerar där då jag vet att det är många som sitter med Windows på sina datorer.

Min dator började med Windows 7 och jag har kunnat följa förändringarna det senaste året med uppgradering till Windows 10 och även om jag inte har uttömmande erfarenhet så har jag noterat en del saker, som får mig att ställa frågan: Vart är Windows på väg?

Första intrycket

För det första. Jag uppgraderade till Windows 10 direkt, mest för att jag var nyfiken, och det fungerade skapligt smärtfritt. Min initiala uppfattning var att även om det inte var Windows 7 stabilt, så var det ganska OK, med många ganska bra förbättringar.

Jag var väldigt medveten om Microsofts förval för att samla in användardata och kunde redan från början stänga av allt detta redan vid installationen.

Uppstart – Snabbhet

Det som förvånade mig inledningsvis var att det gick väldigt fort att starta datorn och logga in. Det var faktiskt Linux-snabbt, men det visade sig ganska snart att detta var lite missvisande. Om man direkt efter inloggning försöker starta ett program så märker man att datorn inte har bootat färdigt. När jag startar Firefox så tar det till och med längre tid att starta programmet än att starta datorn till inloggningsskärm.

”Tvingande” uppdateringar

Ibland märker man att hårddisklampan blinkar väldigt snabbt och systemet är trögt att jobba i. Det är kanske speciellt märkbart för mig som startar Windowsdatorn ganska sällan. Det är helt enkelt nedladdning och i många fall installation av automatiska uppgraderingar som sker i bakgrunden. I de flesta fall är detta bra rent tekniskt, men väldigt irriterande när det tar resurser som jag behöver för att jobba.

Sedan kan man ju fundera över dessa till säkerhetsuppgraderingar förklädda nedladdningar av Windows 10 för alla som sitter med Windows 7 eller 8. Jag har själv inte sett något av detta då jag redan uppgraderat, men det är tillräckligt många arga artiklar på Internet och YouTube är fullt med filmer i ämnet, för att jag skall förstå att detta kan vara ett problem för den som är lite ovan vid datorer, sitter med en äldre dator man är nöjd med, och helt plötsligt efter att ha klickat på ”fel” knapp sitter med Windows 10 på datorn utan att man bett om det.

Krav på hårdvara

Microsoft har inte ändrat minimikraven på den dator som skall köra Windows på många år, vilket gjort att det varit ganska säkert att uppgradera till Windows 10 från Windows 7 och 8, ur prestandasynpunkt. Nu när man så ”tvingat” många att uppgradera sin äldre dator till Windows 10 så kommer signaler om att Microsoft kommer att öka minimikraven på datorer som kör Windows.

Som jag uppfattat det så kommer det heller inte vara tal om att detta gäller ”Windows 11”, eftersom Windows 10 skall fungera mer eller mindre som en ”rolling release” med kontinuerliga uppgraderingar, där den stora sommaruppgraderingen i år kommer vara en lite större uppgradering. Det har ju visat sig att användare inte är så villiga att uppgradera till nya Windowsversioner, så varför skall användarna få välja? Frågan är då vad som händer när dessa rullande uppdateringar passerar de prestanda som datorn har.

Vad händer sedan?

Vart är Windows egentligen påväg? Microsoft vill minska skillnaden mellan mobila plattformar, datorer och spelkonsoler, vilket kommer att styra utvecklingen av Windows 10 i ganska stor utsträckning. Men varför Microsoft? Vad är det egentligen ni har för mål?

I sommar kommer ”Bash” till Windows. VR kommer starkt i år, med ökade prestandakrav, och Microsoft är på G med sin HoloLens vilket också kommer att påverka ”familjen” med Windows 10. Snart kanske det går att köra XBoxOne spel direkt i Windows 10? Microsoft utlovar nya mobiltelefoner med Windows 10 även om de gör sig av med Nokia, och sedan finns ju Surface…

Jag vet inte vart Windows är på väg, om det är till det bättre eller sämre, men det är en ny riktning som är på gång och förändringen sker Nu!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: