QGIS vs ArcMap – Lägg till Data

Jag satt precis och läste (igen) en artikel som jämför QGIS och ArcMap, där man ganska bra beskriver skillnader och då för- respektive nackdelar med de båda systemen.

En sak som fick mig att fundera var uppgifterna om att det bara finns en knapp för att lägga till alla data i ArcMap, medan det finns massor av knappar i QGIS för samma sak.

Hur är det egentligen med detta påstående? Det tittar jag närmare på i detta inlägg!

ArcMap_AddData

I ArcMap så finns det mycket riktigt bara en knapp, om än med flera val, för att lägga till data i kartfönstret. Det öppnar en standarddialog för att söka efter filer i systemet där enbart filer som ArcMap kan öppna visas. Att ArcMap kan öppna allt som visas är dock inte riktigt sant, men ok. Så länge det är shape, Tiff, Img eller ESRI egna geodatabas/fildatabas så går det att lägga till. Ja det finns fler filformat som fungerar, men jämfört med QGIS är det ganska begränsat.

QGIS_raster

I QGIS så skiljer man på vektor och raster, vilka har egna separata knappar. Att lägga till raster öppnar en standarddialog och det går att filtrera på de format som stöds av QGIS, vilket är massor…

QGIS_AddData

Vektordialogen är lite krångligare, där man skiljer mellan ”filer” och data som lagras i ”kataloger” (exempelvis fildatabaser), ”Databas” och i ”Protokoll”. Även här är stödet för dataformat massivt!

ArcMap har sedan en panel för ArcCatalog och QGIS har ”Datakällor” som fungerar väldigt likt varandra med dra och släpp funktionalitet för data, som även i QGIS fallet är filtrerat på lager som går att hantera.

Men vänta nu det var två knappar för att lägga till data med QGIS…

Japp. ArcMap en knapp, QGIS två…

QGIS-data

PostGIS, SpatiaLite, MSSQL-Spatial, Oracle-Spatial och Oracle-GeoRaster fungerar inte i ArcMap. Motsvarande funktionalitet för att lägga till lager från databas hanteras via ”den enda knappen” men då får man byta ”typ” av data och om kopplingen inte är etablerad så får den läggas till i nya dialogrutor.

För OGC tjänster så fungerar det på motsvarande sätt i ArcMap som för databaser. Välj en ny ”typ” av data och lägg till en koppling i en dialogruta. Här hanterar ArcMap dessutom sina egna tjänsteformat, men har inte stöd för WFS.

För att lägga till separerad text så gör man det direkt med ”knappen” som andra vektor och rasterlager, med skillnaden att det blir inläst som en tabell. Det som görs i QGIS medan man lägger till data, får i ArcMap göras efteråt i en egen dialog/process om man vill visa dessa tabelldata på kartan.

Virtuella lager har en motsvarighet i ArcMap, men går inte direkt att jämföra. ”Knappen” används dock inte för att lägga till dessa lager.

Orsaker

Så, ja QGIS har många knappar för att lägga till data, men det finns motiv till detta då det är olika tillvägagångssätt för att hantera dessa lager. QGIS har dessutom stöd för ett enormt urval av format, som ArcGis inte är i närheten av.

Att lägga till databaslager eller OGC tjänster ”döljs” sedan i ArcMap under ytterligare ett lager av menyalternativ.

Men faktum kvarstår. Det är många fler knappar för att lägga till data i QGIS än ArcMap.

Frågan är om det blir bättre med en knapp i QGIS också, med flera extra valmöjligheter i den efterföljande dialogen?

nydialog.png

Är detta något som alla QGIS användar vill ha, så finns det alla möjligheter att det kan bli så. Är du en av dessa, skicka in en ”feature request” till https://hub.qgis.org.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: