Datorn blir som ny!

Har du en bärbar dator du börja tycka ser lite ”trött” ut. Det kan även vara en ny maskin som känns ”trist”. Då skall jag visa dig hur du med små medel får den att kännas fräsch och ny.

Nu handlar det inte om att byta ut hårddiskar till SSD och uppgradera RAM, men det hjälper naturligtvis också, utan om vad man kan göra för att fixa till ett mer personligt utseende.

Tricket heter ”vinyl”.

SONY DSC

Dator, vinyl och värmepistol.

Det finns specialframtagna vinylark som är anpassade till olika datormodeller och som i de flesta fall är ganska dyra.

Det finns även specialbutiker på Internet som levererar vinyl som är väl lämpat för att använda på exempelvis bärbara datorer. Även dessa kostar en del, men man kan själv skräddarsy vinylen till den dator man vill förändra.

Jag har provat dessa vinylfilmer, men har även provat ett billigare alternativ från Biltema.

Sök bara efter ”dekorationsfilm” på Biltemas hemsida.

Det är inte ett jätteutbud, men såpass billigt att man kan köpa ett ark för att prova. En varmluftpistol är också nödvändig och är man på Biltema så kostar en sådan från 139 kr där.

Hur gör man?

Det finns många detaljerade beskrivningar och filmer på Internet om detta men kortfattat har jag gjort såhär.

 1. Kontrollera ytan som skall täckas. Skarpa hörn är lite problematiska och bör undvikas. Annars är det en skaplig rengöring som gäller. Lätt fuktig trasa räcker i de flesta fall.
 2. Klipp till vinylarket så att det täcker hela ytan lite drygt. Det är bättre att skära bort överskott i efterhand.
 3. Ta bort skyddspappret och lägg vinylen med klisterytan uppåt på ett bord.
 4. Använd värmepistolen för att värma upp vinylen väldigt lätt.
 5. Ta hjälp av någon att hålla (det går att göra det själv också) och placera försiktigt vinylen på datorn (klistersidan nedåt). När vinylen är lite varm så blir det lättare att lyfta delar som hamnat lite snett och skapat veck. Var försiktig och innan du trycker till och stryker ut så skall så många veck och bubblor som möjligt elimineras. Börja på en sida (inte kanten, dessa görs sist) och släpp ned försiktigt mot andra sidan.
 6. Bubblor kan i en del fall tryckas bort och ibland kan man punktera dem med en nål. Veck är värre och bör undvikas så långt det är möjligt.
 7. När den platta ytan ser ok ut så är det dags för kanterna och ”sträcka” vinylen över dessa.
 8. Här är värmepistolen avgörande. Börja längs långsidorna då raka linjer kräver mindre värme.
 9. Avsluta med hörnen. Dessa kräver mer värme och för att minimera veck och rynkor så sträcker man vinylen lätt när man drar ned den över hörnen.
 10. Gå över hela ytan och titta gärna i olika vinklar för att hitta de bubblor och veck som du inte kan leva med. Det går att lyfta vinylen med värmepistolens hjälp, men det blir svårare och svårare ju mer man jobbar med den.
 11. Slutligen så använder man en vass kniv eller ett rakblad för att skära längs kanter eller skarvar så det blir snygga övergångar. Var lite försiktig med kniven, speciellt om datorn är i plast så det mycket lätt blir märken om man slinter lite.

Resultatet

DSC01735.JPG

Lite rundare hörn fungerar bättre än skarpa kanter. Utseendet förändras helt! Planera lite i förväg var vinylen skall skäras. Det är ganska lätt att följa skarvar i plast med ett rakblad.

Jag har provat på såväl datorer, surfplattor och telefoner, och metoden fungerar likadant, även om det i en del fall blir lite ”pilligare”.

Går det åt skogen så använd värmepistolen när du skalar bort vinylen. Det mesta av klistret följer då med, men vinylen är förbrukad.

Nu är det inte en ny dator prestandamässigt, men man blir lite gladare när man använder den. Börjar den sedan bli ”trött” så går det att byta ut mekaniska hårddiskar till SSD eller uppgradera RAM-minnet (så länge datorn inte är helt inkapslad). Vill man sedan förnya ännu mera så kan man ju ersätta Windows med Linux…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: