Bästa bytet

Då sitter du med en vinyl-uppsnyggad bärbar dator och Microsoft har uppgraderat ifrån hårdvaran, men det bär emot att göra sig av med den.

Ett alternativ blir att börja om med ett nytt operativsystem och det enda valet i praktiken blir Linux. Men var skall man börja?

Det finns massor av Linuxbaserade operativsystem och skrivbordsmiljöer att välja mellan. Ett säkert och stabilt val är Ubuntu, och det är många som är överens att Ubuntu Mate är det bästa valet när man skall byta från Windows till Linux.

Mate är skrivbordsmiljön och Ubuntu är operativsystemet, byggt på Linuxkärnan. Operativsystemet Ubuntu finns sedan paketerat med olika skrivbordsmiljöer varav Mate är en. Det är däremot inte så svårt att byta skrivbordsmiljö, eller för den delen installera flera att växla mellan. Men att byta OS från Ubuntu till exempelvis OpenSUSE eller LinuxMint (andra linuxbaserade operativsystem) betyder ominstallation.

Mate hämtas från https://ubuntu-mate.org/download/ och antingen så bränner man ISO-filen till en DVD eller så skapar man en bootbar USB sticka med exempelvis Rufus.

Det går att börja med att boota från media (DVD eller USB) i ett ”live” läge utan att installera, för att se att hårdvaran känns igen och att det verkar fungera. Om det är ok så är det bara att välja att installera systemet och följa instruktionerna. Det är faktiskt inte så svårt och det finns massor av instruktioner att följa på Internet, inklusive denna blogg.

VirtualBox_UbuntuMate16.04_28_05_2016_11_57_32.png

När man startar så öppnas en välkomstruta som ger en fantastisk introduktion till hur Mate fungerar. Se till att avsätta lite tid till denna och din upplevelse av Linux kommer bli så mycket bättre. Råkar du stänga fönstret så  öppna menyn (eller tryck på windowsknappen) och skriv in ”Welcome”.

Börja med ”Introduktionen” och ”Features”, vilka belyser viktiga grunder och skillnader mot hur du är van att arbeta.

Sedan är det bara att köra igång med ”Getting Started” och påbörja anpassningen av systemet till något som passar dig.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: