Sök i QGIS

Ännu ett insticksprogram som bör lyftas fram i samlingen av väldigt användbara sådana är ”Discovery”. Detta gör det möjligt att skräddarsy en sökfunktion i QGIS som alltid är tillgänglig oavsett projekt eller inlästa lager.

Det förutsätter en Postgresql/PostGIS databas men i övrigt är det ganska enkla inställningar för att få det att fungera.

Till att börja med behöver man skapa en anslutning till PostGIS databasen som inte förlitar sig på QGIS inbyggda funktion för verifiering. Detta är egentligen min enda synpunkt och kritik mot tillägget, men det går att ”gå runt” problemet genom att skapa en användare i Postgresql som har väldigt begränsade rättigheter. Denna användare använder man sedan för att skapa en anslutning där man sparar användarnamn och lösenord i anslutningen.

Skärmbild från 2016-06-04 12-51-24

I dialogrutan för inställningar i Discovery verktygsfältet väljer man sedan denna PostGIS anslutning, ett schema och en tabell med den kolumn man vill kunna söka i.

Förutom att visa texten i sökkolumnen kan man lägga till ytterligare för att tydliggöra skillnader mellan resultaten när man får flera träff.

Skärmbild från 2016-06-04 12-54-41.png

När man sedan söker i fältet för verktyget så får man upp en lista med alternativ och genom att välja, eller trycka ”Enter” så panoreras och zoomas kartan till det resultat man har valt.

Otroligt användbart verktyg och så länge man har en tabell med tillräckligt bra data så fungerar det utmärkt.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: