Arkeologi…OS!

Det är inte bara arkeologer som kan vara intresserade av ett dedikerat operativsystem för arkeologi.

ArcheOS bygger på Debian med XFCE som skrivbordsmiljö och släpptes ganska nyligen i version 5 som tidig ”Alfa” version. På sidan http://www.archeos.eu/ så finns lite information och länkar till bland annat en blogg som vid en första anblick ser ganska intressant ut, men vad vet jag. Där finns i alla fall en ganska häftig redovisning av hur man använt ”forensisk” teknik för att återskapa ett ansikte från ett inskannat kranium, och det är Blender (Open Source) som används i videon som visar hur det gick till.

Dokumentationen är något bristfällig så det enklaste är att helt enkelt prova och se vad som finns med.

Vid installationen så ser det lite annorlunda ut än Ubuntu, men någon egentlig skillnad är det inte. Jag gillar dock att man får ett tydligt val att skapa separata partitioner för exempelvis /home.

VirtualBox_ArcheOS_16_06_2016_22_48_50

Installationen tar lite tid, men det är en distribution på 2,6 Gb så det kanske det ska göra? Men med tanke på att det är XFCE så verkar det vara lite onödigt mycket med… eller?

Nåja, det är riktigt bra med installerade program däremot.

VirtualBox_ArcheOS_16_06_2016_23_02_18

Och naturligtvis finns QGIS med, om än ”bara” version 2.8. Det enda som jag kommer på som jag saknar lite är hantering av video och ljud, men arkeologer kanske inte behöver det? Vill man däremot klippa ihop en film med utgrävningsklipp så kan jag rekommendera ”Kdenlive”.

Sedan kanske jag valt andra versioner av exempelvis CAD program etc, men det är nog mer en fråga om smak.

Mjukvaror för att hantera GPS, foton, fotogrammetri, totalstationer, 3D, punktmoln, ritningar och kontorsprogram, med mera, med mera.

Riktigt mycket finns med, det ser bra ut, och är man inte nöjd med det enkla gränssnittet så kan man prova att installera Whisker Menyn och byta till Docky (vilket är sådant jag trivs med i XFCE).

Var nu inte så orolig över att det är en ”Alfa” version. Version 4.0 kom endast i en Alfa, så det är nog inte så lönt att vänta på en ”final release”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: