ArcGIS/Adobe vs QGIS/Inkscape

Esri har släppt ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud, som gör det möjligt att något integrerat öppna och redigera vissa vektordata i ritverktyget, innan dessa exporteras eller publiceras. Därmed drar man nytta av Adobes grafikhantering, ett område där ArcGIS inte har direkt enorm funktionalitet.

I QGIS finns redan från början väldigt bra stilhantering, men då det nyligen släppts ett insticksprogram för Gimp i QGIS så tänkte jag titta lite på vilka ”grafiska” möjligheter som finns i QGIS kopplat till externa program.

Det Gimp tillägg som finns är nu inte ett tillägg för att hantera bilder, utan ett sätt att skapa polygoner från markeringar i Gimp. Det går att överföra en bild från QGIS till Gimp, där man sedan använder olika verktyg för att markera områden. Dessa markeringar går sedan att återföra till QGIS som minneslager (polygon) för vidare hantering. Det är några steg för att få detta att fungera men det finns en skaplig presentation på http://pt.slideshare.net/LuizMotta3/gimp-selection-feature-plugin-qgis.

[EDIT: Om du installerat ”Gimp Selection Feature” så avinstallera det! Det gör att starten av QGIS tar mycket lång tid!]

Det som istället motsvarar ArcGIS/Adobe funktionen är delvis ”spara som bild…”

Skärmbild_2016-07-05_08-30-59.png

Detta är dock bara en dum bild och inte riktigt samma sak som i ArcGIS/Adobe.

Om man i stället går via en utskriftslayout så kan man exportera som SVG.

Skärmbild_2016-07-05_08-49-58.png

Exporten är inte perfekt, men jämfört med några versioner sedan så fungerar det väldigt bra. SVG filen kan sedan öppnas i InkScape och där är alla lager grupperade för sig, och tillsammans. För att redigera lager, eller enskilda vektorobjekt så högerklickar man och väljer ”avgruppera”, sedan kan man använda alla funktioner som InkScape har för att skapa eller redigera vektorgrafik, vilket i många stycken är mer avancerade än de som finns i QGIS layouthantering.

Och ja, det går att redigera vektorobjekt i grupp och enskilt i InkScape, på precis samma sätt som i ArcGIS Maps for Creative Cloud. Det finns således inga som helst skäl till avundsjuka på Esri för just den här funktionaliteten.

Video som snabbt demonstrerar Esri ArcGIS Maps for Creative Cloud: http://video.esri.com/watch/4977/gis-cook_dash_off-round-2 (startar vid 3 min).

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: