Har du hittat qgis.se?

Om du använder och är intresserad av QGIS så tycker jag att du skall kika in på http://qgis.se.QGIS-sv.png

Där finns ett embryo till en gemenskap som berör allt som är QGIS i Sverige. Ännu så länge mest fokuserat kring de användarträffar som arrangeras, där nästa träff är i Norrköping den 11-12 Oktober. Det finns även länkar till en nedladdningsresurs på GitHub där det i nuläget mest finns stilmallar för Lantmäteriets öppna data.

Vi får väl se i vilken riktning sidan rör sig och jag misstänker att det kommer att vara ett av diskussionsämnena under användarträffen, tillsammans med formerna för en Svensk användargrupp. Skall det vara en förening, eller en mer löst sammansatt samling intresserade individer?

Olika länder har olika modeller för sina nationella användargrupper och det vanligaste verkar vara någon form av ”förening” med medlemskap och medlemsavgifter.

Det näst vanligaste är ”anti-föreningar” där verksamheten drivs av de som för tillfället har tid och intresse att engagera sig, men där engagemang inte är ett tvång.

Här är en lista med några grupper jag hittat:

Det finns för och nackdelar med båda modellerna och just nu så lutar jag nog mest åt en mer löst sammansatt modell utan prestationskrav som den bättre lösningen för den breda massan. Om någon eller några vill ”ta” en roll för att driva någon verksamhet så bör det uppmuntras, och om det finns intresse och livskraft i verksamheten så kommer den att överleva, annars så försvinner den när drivkraften dör ut. Med en förening behövs det stadgar, styrelser, revisorer, årsmöten, styrelsemöten, redovisningar, medlemsavgifter, etc och det är i alla fall inte jag speciellt intresserad av.

Engagemang utan tvång är en modell jag förespråkar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: