GeoNode

Igår testade jag OpenGeo Suite från Boundless, vilket var väldigt enkelt att få igång, så idag tänkte jag testa GeoNode för att se vilka större skillnader man stöter på med den här installationen.

Nu är det så att Boundless är insyltade även i GeoNode och de använder källkoden i andra projekt, men det jag går igenom här är Open Source varianten.

Till att börja med så använder jag en server med samma prestanda som igår, d.v.s. en virtuell Ubuntu 14.04 Server med 4 CPU kärnor, 4 Gb Ram och 30 Gb Hdd. Notera att detta är under vad som är rekommenderat för en produktionsserver, men för test så duger det gott.

Installationen är ungefär lika omfattande som för OpenGeo Suite (eller kort).

sudo apt-get update && sudo apt-get -y upgrade
sudo add-apt-repository ppa:geonode/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install geonode
sudo geonode-updateip Server-IP
geonode createsuperuser

Sedan kan man komma åt portalen via: http://Server-IP. Observera att du skall använda din egen servers IP adress i både kommando och url ovan.

Skärmbild från 2016-07-22 16-19-16

Där var det klart!

Precis som i går så skall man sedan göra en del justeringar i exempelvis GeoServer. Till skillnad från OpenGeo Suite så använder man portalen för att sköta all administration. Det finns ingen annan ”Dashboard” eller url-adresser som anges manuellt. Försöker man logga in på GeoServern via en url, så är risken stor att man misslyckas.

Skärmbild från 2016-07-22 16-27-06.png

Logga istället in med den användare du nyss skapade och klicka på ditt användarnamn/avatar uppe till höger. Välj sedan GeoServer…

Som förut så kan man använda GeoServer Explorer tillägget i QGIS för att ansluta till GeoServern, men det är lite mer bekymmer nu.

Tidigare så fanns det en möjlighet att ”publicera till GeoNode” från tillägget, men det gör det inte längre. Nu måste man manuellt uppdatera lagren på servern med ”sudo geonode updatelayers” för att nya lager eller ändringar skall synas i portalen. Fördelen däremot är att man inte behöver QGIS för att ladda upp data eller skapa kartor. Det räcker med en webbläsare.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är lite fortsatta problem att hantera data via GeoServer tillägget i QGIS. Däremot fungerar det jättebra att ansluta direkt till såväl WMS som WFS på servern med det användarnamn och lösenord som skapats. Exakt vad detta beror på har jag inte identifierat.

Slutsatser

Så, installationen ovan ger i princip samma möjligheter som med OpenGeo Suite, med det tillägget att det även följer med en ”portal”.

Nackdelen är att det är lite krångligare att få igång arbetet mot QGIS, men den stora fördelen är att användare utan GIS kan hantera geodata direkt i webbläsaren.

En annan fördel med GeoNode är just portalen! Den kan exempelvis hantera metadata för alla uppladdade dokument och geodata. Geografiska lager är sökbara även i geografisk utsträckning. Vill man sedan även ha ett sätt att hantera dokument i en webbportal så kanske valet är givet?

En nackdel med GeoNode är att det krävs lite mer resurser på serversidan för att det skall snurra på lika bra som med OpenGeo Suite. Det är i alla fall känslan när jag testat båda alternativen i identiska virtuella datorer.

Vilket man i slutändan väljer, av dessa två, är nog upp till vilken miljö man kommer att jobba i. Är det många användare som inte har GIS, eller om det finns flera olika GIS program, så skulle jag tro att man väljer GeoNode. Men om det är en ren QGIS miljö där tjänster i första hand hålls internt och enbart färdiga webbkartor publiceras, så är nog OpenGeo Suite bättre.

De problem som finns går att lösa med lite mer arbete och det går även att anpassa utseende på såväl portal som publicerade webbkartor med lite extra kod. Båda lösningarna är bra på det de gör och kan i många fall helt ersätta betydligt mycket dyrare alternativ.

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: