ODM med egna bilder

För att koppla tillbaka till inlägget om OpenDroneMap, där de exempelbilder jag använde inte riktigt stämde med verkligheten, eller med resultatet från ett professionellt fotogrammetriprogram, så har jag nu fått tag på lokala bilder från en DJI Phantom som jag vet exakt var de är tagna.

Om det blev någon skillnad tänker jag undersöka i detta inlägg.

Skärmbild_2016-09-04_10-59-24.png

De 48 bilderna ovan lagras i en egen katalog i en projektmapp.

Skärmbild_2016-09-04_10-40-31.png

Samma python-kommando som tidigare, och sedan är det bara att vänta!

Lite nervös blir man när det hela tiden dyker upp ”refinePatchesBFGS failed!”, men efter lite Googlande så fick man det lugnande beskedet att detta meddelande kan ignoreras.

När allt var klart så var det bara att kontrollera punktmoln i MeshLab…

Skärmbild_2016-09-04_11-21-07.pngOch ortofoto i QGIS…

Skärmbild_2016-09-04_11-28-34För att kontrollera så har jag även fått bilderna bearbetade ”på riktigt” för en jämförelse…

Skärmbild_2016-09-04_12-19-30Slutsatserna är att det blir geografiskt korrekt med båda metoderna, med viss felmarginal. Går man in på detaljer så skiljer det upp till 4-5 meter mellan bilderna, men det varierar över bilden. Blandningen av bilderna till en mer homogen bild fungerar inte för närvarande i ODM, precis som i det tidigare försöket, och detta bidrar till att den professionellt bearbetade bilden känns mer ”färdig”.

Skärmbild_2016-09-04_13-21-14.png

Enligt ett meddelande på hemsidan så verkar problemet med blandning av bilderna vara på väg att lösas, och då kan sannolikt resultatet bli ännu mera imponerande.

Att det inte skapas någon höjdmodell för GIS ännu ser jag inte som något problem. Med Interpoleringsverktyget i QGIS kan man ganska enkelt göra om punktmolnet till höjdmodell via TIN:

fobo_mix.jpg

En annan reflektion är att ODM med standardinställningar gick snabbare än det professionella alternativet med ”medel” inställningar. Det går kanske att få ett bättre resultat om man testar lite olika inställningar.

Hur som helst så är det imponerande att en helt igenom automatisk process baserat på öppen källkod kan komma så nära ett professionellt verktyg. Aktiviteten runt projektet bådar dessutom gott för framtiden och det finns mängder av engagemang och målbilden är tydlig. På sikt skall verktyget erbjuda en enkel väg att bearbeta bilder, erbjuda såväl punktmoln och ortofoto som höjdmodeller, och om så önskas automatisk uppladdning av resultatet till olika öppna geodataservrar som OpenAerialMap.

Annonser

Taggar:, , ,

One response to “ODM med egna bilder”

  1. Henrik says :

    Har du nämnt det här med spridningstillstånd för bilder tagna med drönare. Inte många som har koll på det.
    https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Rattsinformation/spridningstillstand/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: