QGIS Lektioner

Att lära sig QGIS kan man göra på flera sätt. En del utbildningar använder numera QGIS i utbildningen, men om man inte studerar så kan man ändå lära sig QGIS på olika sätt. Det finns såväl YouTube filmer för de som tycker att det är lärorikt, som böcker där man i egen takt kan gå igenom det man tycker att man behöver.

Om det finns några lärarledda QGIS kurser på exempelvis KomVux för de som är intresserade vet jag inte, det får man nog kontrollera lokalt. Däremot så finns det ett plug-in på väg som är tänkt att hjälpa till att utbilda inifrån QGIS.

Det är ett tillägg vid namn QGIS-Lessons-Plugin, men som ännu inte finns i det officiella ”repositoryt”.

git clone --recursive http://github.com/boundlessgeo/qgis-lessons-plugin.git

Ovanstående kommando hämtar tillägget, med beroenden, till den katalog varifrån kommandot körs.

skarmbild_2016-09-13_09-13-54

I den hämtade Git-katalogen finns sedan bland annat två kataloger vid namn ”lessons” och ”lessonscreator”. Det är framför allt ”lessons” som skall kopieras till plug-in katalogen i QGIS.

Nästa steg är lektionerna… och då stöter jag på problem. Det följer med exempellektioner, som även de installeras som plug-in, men för mig så fungerar det inte.

Skall man skapa egna lektioner så görs det som ett plugin, det också, fast med väldigt specifikt innehåll.

Det skall finnas en __init__.py fil, html filer med lektionerna, eventuella data och ett qgs-projekt. I filerna så skall sedan lektionerna läsas in i lektions-insticksprogrammet, vilket även det kräver lite kodskrivning…

LessonsCreator är inte ett tillägg för skapa lektioner från början till slut, utan ett sätt att ”spela in” hur man gör olika steg i lektionerna.

Man behöver med andra ord lite Pythonkunskaper för att skapa lektioner, men om man kan dela dessa via nätet så kan det vara ok att lägga lite tid på dem.

Det kommer säkert att skapas en hel del lektioner, inte minst från Boundless själva, men för oss i Sverige är det sannolikt lektioner på Svenska som är mest intressanta.

Vi får väl se om det blir något ”officiellt” lektionsplugin så småning om och hur det kan användas för utbildning i QGIS i Sverige.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: