Chansning med Linux

Jag använder Linux! Linux är inte alltid perfekt, men jag tycker att:

  1. Det strular mindre än Windows
  2. Jag kan göra saker som jag vill, inte som Apple har bestämt
  3. Inga Virus!! (ännu)
  4. Integritet! Åter igen Jag väljer!

När man använder QGIS så är man inte helt fri att välja typ av distribution, om man vill att det skall vara enkelt. Därför brukar jag välja distributioner baserade på Ubuntu. Ubuntu är inte heller perfekt, men stort och stabilt (i de flesta fallen). Sedan tycker jag inte om alla distributioner baserade på Ubuntu! Elementary är snyggt (Mac OS liknande) men lite väl tunnt, Linux Mint är populärt, men kritiserat säkerhetsmässigt.

I detta inlägg tänker jag prova en annan Ubuntubaserad distribution, från Kina!

Skärmbild_2016-09-13_16-16-07.png

Deepin är som sagt baserat på Ubuntu, men har en helt unik skrivbordsmiljö.

Jag kommer inte att testa allt och sedan recensera distributionen, utan det blir en snabb överblick, test av QGIS installation och en spontan sammanställning.

För det första, då det är en Kina-baserad distribution, så kan det vara lite krångligt att få tag på en bra nedladdningslänk. Det är säkert även en hel del inställningar som är anpassat till Kinesiska konsumenter i form av sökmotorer och andra tjänster, men vi får väl se.

virtualbox_deepin_13_09_2016_16_55_56

Installationen var faktiskt väldigt enkel med väldigt få valbara alternativ. Tack och lov var Svenska ett av alternativen då min mandarin är lite skakig.

Första intrycket av skrivbordsmiljön är, wow!

virtualbox_deepin_13_09_2016_17_03_32

En docka i nederkant och sedan en mängd olika ”launchers” som ibland påminner om Gnome 3 och ibland som… något annat. Jag gillar det!

Redan från start så är massor av extra installerat, såsom Google Chrome, Steam samt Skype och Spotify.

Det enda jag såhär direkt saknar är Libre Office, då det är ”WPS” office installerat. Jag har ingen aning om detta är något bra eller inte…

Skärmbild_2016-09-13_17-14-11.png

Att installera Libre Office via den inbyggda programvarubutiken är dock hur lätt som helst. Även detta sätt att hantera program känns riktigt bra.

VirtualBox ställde till lite problem med exempelvis Google Chrome (tror jag), och det tog faktiskt lite tid att installera ytterligare mjukvaror. Servern står säkert innanför den kinesiska brandväggen…

Det skall gå att byta server men den metod som är angiven fungerar inte för mig, vilket även gjort att det inte går att installera QGIS…

Det går att lägga till QGIS repository och nycklar, men sedan tar det stopp. När installationen skall göras så blir det fel när beroenden skall installeras. Detta är säkert inget som inte går att fixa, men lite otålig är jag så det får vara för den här gången.

Är det någon som har något tips så skriv gärna en kommentar!

Sammantaget är dock intrycket väldigt gott av Deepin! Det som helt drar ner totalintrycket är just att det är stora problem att installera nya program, då detta går såååå långsamt mot den ursprungliga kinesiska servern.

Hmm, jag tror jag skall ge mig på ett litet experiment i morgon!

[Uppdatering]

Deepin bygger på Debian! Inte Ubuntu. Därför så fungerade inte de vanliga installationsrutinerna för Ubuntu.

För att öka på snabbheten så bör man välja en ”mirror” som dels har bra svarstider och dels uppdaterar någorlunda ofta. Titta på Deepin hemsida med listor över ”speglar” och kontrollera vilka som passar dig bäst (när jag skriver detta använder jag GWDG.de).

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: