Kan man köpa en dator från Lenovo?

Förra veckan dök det upp en väldigt arg tråd på Reddit som beskrev ett ”hemligt” avtal mellan Microsoft och Lenovo som skulle omöjliggöra att det gick att köra andra operativsystem än Windows 10 på utvalda hårdvaror.

Hur är det med detta  egentligen? Vad säger konspiratorikerna? Vad säger journalisterna? Och framför allt, vad säger Microsoft och Lenovo?

Det skall jag titta lite närmare på i detta inlägg.

Den som vill kan läsa på Reddit (länk), det är ganska intressant emellanåt. Sedan bör man nog ta reda på lite mera innan man hoppar på tåget och börjar uttala sig om det ena eller det andra.

När jag själv läst lite olika källor så verkar följande vara någorlunda fakta i målet:

  1. Lenovo tillverkar en ”signature” edition åt Microsoft där de anpassar datorer och ”låser” inställningarna i BIOS till sådant som de anser vara optimalt.
  2. SSD enheterna körs i ett proprietärt RAID läge, och för detta finns inga drivrutiner vare sig i Windows eller Linux, eller något annat system heller för den delen.
  3. Lenovo har tagit fram drivrutiner för Windows 10 och levererar signature edition med detta operativsystem.

Bakom signature edition finns naturligtvis ett avtal mellan Lenovo och Microsoft, men att detta skulle vara så konspiratoriskt att det innehåller punkter som skall aktivt hindra att andra operativsystem installeras kan te sig långsynt. Omöjligt är det säkert inte, men att hävda att så är fallet har jag inte hittat några som helst belägg för.

Man skall nog däremot inte helt vifta bort problemet som nonsens, även om det finns journalister som gör just det. Även om det inte ligger något konspiratoriskt bakom den här gången, så kan det bli så i framtiden om Linux fortsätter att ta marknadsandelar.

Lenovo själva säger ”To improve system performance, Lenovo is leading an industry trend of adopting RAID on the SSDs in certain product configurations.” och fortsätter att detta på inget sätt är ett försök att begränsa möjligheten till andra operativsystem, samt att det är upp till andra tillverkare att skriva in stöd för RAID på SSD i Linux Kernel. Det som inte förklaras är varför man inte låter användaren byta ”mode” på den befintliga disken till något som inte är proprietärt för Lenovo…

Det senare tror jag dock kan vara en del i avtalet för just signature edition.

Microsoft har precis som Lenovo helt förnekat att de skulle kommit överens om något som skulle förhindra att Linux skulle gå att installera på deras datorer. Tvärt om så uttalar de sig positivt om Linux och att de fortsätter sitt arbete med att stötta plattformen…

Signature edition säljs från Microsoft Store, eller i butik där man inte gör någon hemlighet av att detta är en Microsoftprodukt. Lite på samma sätt som Google anlitar exempelvis LG för att tillverka Nexus telefonerna.

Jag har inga problem med detta! Det är helt ok om Microsoft vill ta fram en produkt som är speciellt framtagen för deras operativsystem. Det som blir ett problem är som alltid när ny teknik introduceras på marknaden. Det kan ta lite tid innan drivrutiner utvecklas och ”trimmas” in för de operativsystem man vill stödja.

Så länge inte Lenovos RAID inte begränsas av ”licenser” eller motsvarande så kommer vi möjligen få se stöd för denna typ av enheter relativt snart även i Linux. Att det däremot är problem just nu är bra att känna till.

För den som vill skaffa en ny dator i dag att installera Linux på skall nog helt undvika signature editions från Microsoft/Lenovo. Det är även läge att på samma sätt som man kikar efter om det är Broadcom-nätverkskort i en dator, även läser på vilka mode för hårddisken som går att ställa in. Speciellt om det är Lenovo…

Skall man köpa dator för Linux, är det bäst att köpa en med Linux förinstallerat. Det är inte helt lätt att hitta sådana, så ett alternativ är att ta med en Live USB och be att få prova i butik. Annars får man hålla sig till hårdvara man kan hitta information om på nätet, att det faktiskt går att installera Linux på dem. Det är ju heller inte så svårt att googla modellen från telefonen när man står i butiken.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: