Hört talas om ”Pencil2D”?

Det har i och för sig jag, men ett ”tweet” från Nyall Dawson gjorde mig extra nyfiken.

Detta inlägg är en ytlig titt på Pencil2D och resonerar kring varför Nyall, som är en av QGIS kärnutvecklare, tycker att programmet är intressant.

Programmet finns till Windows, MacOS och Linux, och finns på http://www.pencil2d.org för nedladdning.

Jag har tittat på Pencil2D tidigare när jag skulle skapa mitt intro till mina QGIS videor på YouTube, men då valde jag Synfig Studio i stället. Men vad handlar det om då?

Jo det är program för att skapa animationer. Synfig Studio med vektorgrafik och Pencil2D med både raster och vektor blandat.

skarmbild_2016-10-01_09-31-49

Programmet har inte enorma mängder finesser, men det kan snarast uppfattas som positivt för den som är ”sällananvändare”. Ett ritark och lite verktyg med alternativ. I nederkant finns sedan det som gör detta annorlunda jämfört med vanliga ritprogram, nämligen en tidslinjal.

Ritytan är kopplad till tidslinjen och det går att skapa grafik i lager, raster och vektor blandat. Jämföra med tidigare rutor och skapa nya nyckelrutor med innehåll, som sedan animeras när bilderna växlar i den ordning som tidslinjen bestämt.

OK, om du nu inte är så intresserad av att skapa tecknad film, vad är det som gör QGIS utvecklare intresserade av detta?

Pencil2D är utvecklat med Qt, det är QGIS också! Det är därför inte speciellt svårt att hämta funktionalitet från Pencil2D och lägga till i QGIS.

Om man då tar sig en titt på Pencil2D, vad är det som skulle vara intressant för QGIS?

Grafikanimering vet jag inte om det är så intressant för QGIS. Anita Graser har redan ett insticksprogram för att animera geodata, och jag vet inte till vad övriga animeringar skulle användas.

Däremot så skulle de enkla grafikverktygen vara ganska användbara när man skapar sina kartlayouter. Just nu är de verktyg som är tillgängliga ganska mekaniska och enkla, vilket fungerar när man skall tillverka ”klassiska” kartor, men inte är så spännande om man vill vara lite mer fri i sin design.

Jag brukar använda Inkscape för att komplettera layout från QGIS, men det är baserat på GTK, vilket är betydligt svårare att hämta in funktionalitet ifrån, medan som sagt Pencil2D skulle vara åtminstone något enklare.

Vad tror ni? Finns det något i Pencil2D som skulle vara användbart i QGIS?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: