PgAdminIV

Om det kommer att heta PgAdminIV eller PgAdmin4 får vi väl se, och det spelar kanske inte så stor roll.

Hur står sig PgAdmin4 mot PgAdmin3? Här kommer mina första intryck…

Information och nedladdning hämtas från https://www.pgadmin.org/ och där finns även lite skärmdumpar som tydligt visar på den största förändringen, nämligen det helt nya gränssnittet.

Det är en applikation skriven i C++ med Qt, och en webbapp baserad på Python och JavaScript/JQuery.

virtualbox_mate_01_10_2016_13_26_21

I bilden ovan är Webbgränssnittet avbildat. Så långt jag testat så kan jag göra minst lika mycket via detta gränssnitt, som jag tidigare gjort via PgAdminIII!

En jättefördel med ett webbgränssnitt är att det borde räcka att installera PgAdmin4 på servern, och sedan anropa servern på port 5050 och logga in i PgAdmin…

Om jag nu kan göra allt jag behöver via webbgränssnittet så kommer jag aldrig mera behöva installera PgAdmin på klienterna!

Sedan har vi alla andra ”system” som alldeles säkert kommer att implementera PgAdmin4 via webbklient. Exempelvis Boundless GeoSuite, där de redan har en ”Dashboard” för attt sköta de flesta andra komponenterna av sviten via webbgränssnitt. Det som framför allt saknats är PostGIS.

Intrycket är lovande och jag kommer att strunta i att installera någon desktopklient tills vidare. Om jag kan göra allt jag behöver via webbgränssnittet, så är det ett stort steg framåt.

Taggar:,

One response to “PgAdminIV”

  1. Anders J says :

    Jag är generellt tveksam till att köra administrationsverktyg i webbläsare, men så har jag varit med sedan det var en ganska stor säkerhetsrisk att köra program i en webbläsare.

    Sedan så går det ju att ansluta från klient till server via SSH-tunnel, så det är bra, även om en kör på andra maskiner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: