QGIS Resource Sharing

Då skall jag titta närmare på ett nytt insticksprogram skapat för att underlätta delning av exempelvis stilar, ikoner, SVG grafik, skript, med mera.

Insticksprogrammet är nytt och har utvecklingspotential, men det skulle kunna vara ett alternativ för Svenska QGIS användare att dela resurser på ett smidigt sätt.

Insticksprogrammet installeras precis som alla andra insticksprogram.

Skärmbild_2016-10-09_10-13-56.png

När det är installerat så finns det ett nytt menyalternativ under ”Insticksprogram”. Dialogen påminner om hur insticksprogram hanteras och är ganska enkelt att hantera för normala användare.

Skärmbild_2016-10-09_10-16-17.png

Under ”Settings” så finns en lista med resurser. Dessa kan vara lokala eller på ett nätverk. Det går även att skapa resurserna på GitHub och koppla dessa till insticksprogrammet.

När man hittar en resurs som man vill använda så kan man efter installation ”öppna” katalogen för att titta på resurserna, eller återfinna dessa på andra platser i QGIS.

Om resursen innehåller SVG grafik, så finns de i dialogrutor där SVG grafik används. Om det är processkript så återfinns dessa i verktygslådan för geobearbetning.

När jag testade att skapa en resurs på GitHub så märkte jag bland annat att å, ä och ö inte verkar fungera så bra, så skript skall nog skrivas på Engelska… Det kanske går att fixa med en ”coding” rad i pythonskriptet, men det har jag inte testat.

Ett annat problem jag brottades en del med är att få ändringar i Git att slå igenom i insticksprogrammet. När man läser om resurserna så verkar innehållet cachas lokalt, men mina problem kan bero på uppdateringsproblem med GitHub.

Hur som helst har jag kunnat skapa en modell i QGIS, exportera den som Python skript, spara detta i GitHub och sedan installera detta via Resource Sharing.

Mitt lilla enkla bibliotek kan du själv prova att lägga till i Resource Sharing:

https://github.com/klakar/QGIS_resources.git

Vill du läsa mer om insticksprogrammet kan du göra det på:

http://www.akbargumbira.com/qgis_resources_sharing/

Sammanfattning

Det finns saker att finputsa, men konceptet är trevligt. Det gör det förhållandevis enkelt att lägga till väldigt mycket resurser till QGIS på ett snabbt och enkelt sätt, utan att man behöver hämta kodfiler och redigera filer i dolda kataloger.

Det är egentligen ingenting som talar emot att skapa den struktur som krävs på Svenska QGIS.se (via GitHub) och göra det möjligt att dela resurser därifrån på detta sätt. De stilmallar som redan finns där skulle då enkelt gå att lägga till i QGIS via detta insticksprogram.

Ännu så finns enbart stöd för bilder, symboler, stilar och skript, men inte exempelvis model-filer. Man kan naturligtvis hantera denna typ av resurser på en sida som GitHub, men resurserna importeras inte automatiskt via insticksprogrammet. Det kan vara så att ytterligare resurstyper läggs till i hanteringen och då kan man tänka sig exempelvis utskriftslayouter, lagerdefinitionsfiler och till och med projektfiler.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: