SLAM

”Simultaneous Localization And Mapping” eller metoder för att hålla koll på var man är samtidigt som man kartlägger var man har varit, i alla fall om man är en robot.

Det är inget nytt begrepp, men nyligen så släppte Google mycket av sin källkod som Open Sdource inom området, och i detta inlägg reflekterar jag över vad det kommer att innebära.

Om man följt utvecklingen på Google Maps de senaste åren så kanske man reflekterat över att det börjat dyka upp en hel del inomhusmiljöer, framför allt i större världsstäder. Nu är det inte så att detta automatiskt betyder ”SLAM” men Google har använt sitt verktyg ”Cartogropher” till att i stort sett automatiskt kartlägga mängder av inomhusmiljöer.

Mer om Cartogropher kan man exempelvis läsa här: https://techcrunch.com/2014/09/04/google-unveils-the-cartographer-its-indoor-mapping-backpack/

Varför släpper då Google Cartogropher som öppen källkod? Tja, det är en teknik som de sannolikt inte kan tjäna speciellt stora pengar på, samtidigt som det kan få stort genomslag bland de som håller på att forska eller utveckla produkter inom området, och uppmärksamheten för Google har ju inte direkt varit liten i samband med detta.

Det kan också vara så att de inte vill lägga massor av ytterligare pengar på utvecklingen, nu när de har ett fungerande koncept som är väl integrerat i deras karteringsflöde.

Genom att släppa koden så kanske den kan användas för enklare konsumentappar som också kan användas för att samla in och bidra till Googles kartor…

Vad skulle jag vilja ha ut av det då? Jag skulle vilja ha en färdig mjukvara där jag väljer vilka sensorer som skall användas (helst enbart billiga kameror). Sedan är det bara att köra i gång och kartlägga detaljerade miljöer med framför allt dålig GPS täckning. Varför inte en app i en telefon som redan har såväl kamera som enklare IMU och kompass inbyggt…

Nu finns det redan en hel del öppen källkod inom området, exempelvis OpenCV/SimpleCV, men det finns inget så omfattande och komplett som jag känner till, än vad Google nu släppt. Vill man direkt prova så gå till https://github.com/googlecartographer/cartographer.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: