Oktober – Linuxmånad

Det går inte att låta oktober passera utan att nämna Ubuntu Linux. Canonical släpper sin Ubuntu distribution två gånger per år, månad 4 och månad 10, och nu är det så dags för Ubuntu 16.10, kodnamn ”Yakkety Yak”.

Det blir inte något långt uttömmande inlägg, men jag passar på att hämta Ubuntu Mate 16.10 och skapar en bootbar USB sticka med denna i mitt tycke bästa Linuxdistributionen för nybörjare. Mest gör jag detta för egen skull då jag vill prova kernel 4.8 på lite ny hårdvara och se om det är läge att byta linuxversion på några av mina mer exotiska datorer.

Installationen är exakt lika enkel som tidigare och utseendet är i stort identiskt med det tidigare. En skillnad i bakgrunden är att nu är hela skrivbordsmiljön uppdaterad till GTK3+.

En harmonisering av GTK programmen gör bland annat att val av skrivbordsteman slår igenom i betydligt större utsträckning i operativsystemet. GTK står för GIMP Tool Kit och är ett ramverk för att skapa enhetliga gränssnitt på flera operativsystemplattformar, inklusive Windows och MacOS.

Lite förvånande är att just ritprogrammet GIMP inte är installerat som standard längre. Det är dock lätt fixat genom den utmärkta ”Software Botique”.

Lite mer om sådant jag uppfattar som nyheter. Det finns ett nytt bibliotek för att visa DVD filmer utan att behöva installera någon dekoder, och installation av ytterligare skärmsläckare är underlättat via välkomstskärmen. Det finns en del inställningar som jag tror är nya, men eftersom så mycket kan anpassas och skräddarsys i Linux så är det mycket möjligt sådant som jag missat i tidigare versioner.

Sammanfattningsvis: stabilt, snyggt, enkelt, resurssnålt. Detta kan vara världens generellt sett bästa operativsystem, så här långt.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: