Las Palmas

Då har den senaste QGIS versionen släppts! Och som vanligt så kommer det att ta lite olika lång tid innan man kan installera/uppgradera beroende på vilket operativsystem man använder. Linux, i alla fall Debian/Ubuntu, behöver bara köra ”sudo apt update && sudo apt upgrade”.

Det är som väntat inte lika mycket nyheter i Las Palmas (tabell nedan jämför nyheter i 2.16 med 2.18), men det går nog att hitta en favorit i alla fall.

Skärmbild_2016-10-23_13-38-57.jpg

Jag tror att min favorit i listan är att det nu går att rotera bilder eller SVG grafik mot ”sann” norr i utskriftslayouten.

Skärmbild_2016-10-23_13-53-47.jpg

Jag får nog experimentera lite mera för att hitta något som passar lite bättre än exemplet i bilden ovan, men det fungerar!

Det jag saknar är kanske en variabel för att skapa uttryck baserat på kartcentrum och olika former av norr. Kanske aktuell grid-norr avvikelse från sann norr, i grader… Jag tror dock att jag kan fixa det på annat sätt i uttrycken.

Jag kan också tänka mig att möjligheten att skapa ersättningstabeller för ord och uttryck när man skapar etiketter kan komma väl till hands. Jag kanske vill att ”kyrka” alltid skall skrivas som ”ka.” i mina etiketter, och då är det enkelt att göra det med en ersättningstabell.

Skärmbild_2016-10-23_14-07-46.jpg

Att sedan ”clip” algoritmen blivit mer än 10 gånger snabbare kan man ju också se som ett exempel på förbättringar som kan ha stor betydelse för de som ofta använder just den funktionen.

[EDIT]

Visuell logg med nya funktioner: http://changelog.qgis.org/en/qgis/version/2.18.0/

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: