Enklare QGIS

Tycker du att QGIS är lite för krångligt? Eller verkar det vara svårt med alla knappar och funktioner? Då kan ett sätt vara att ”städa” i gränssnittet och göra enkla anpassningar.

I detta inlägg visar jag ett exempel på hur man kan göra för att det åtminstone skall ge ett lite enklare intryck.

karta1.jpg

Det finns möjlighet att göra anpassningar via insticksprogram och Pythonskript, men här handlar det om vad man kan göra genom att direkt städa i gränssnittet, kanske åt någon annan som tycker att det ser krångligt ut.

Börja med att släcka alla paneler och verktygsfält som inte egentligen behövs. Högerklicka i verktygsfältet och plocka bort markeringar framför alternativen. I mitt exempel har jag följande paneler och verktygsfält aktiva:

  • Datakällor
  • Lager
  • Kartnavigering
  • Projektverktyg
  • LmOpenData (så klart)

Det sista verktygsfältet är mitt plug-in för att lägga till Lantmäteriets bakgrundskarta till ett projekt. Du hittar det tillsammans med alla andra insticksprogram i QGIS.

Jag har inte ens med verktygsfältet för att lägga till lager, eftersom jag tror det är enklare att använda ”Datakällor” för att bläddra i datorn och bland sökvägarna efter data. Det är ju sedan enkelt att dubbelklicka, höger-klicka eller klick-dra de data man vill ha till kartan.

Jag har även ökat alla ikoners storlek till 48 punkter, vilket görs i ”Inställningar” / ”Alternativ” under fliken ”Allmänt”. Detta påverkar inte funktionen på något sätt, men jag tycker att stora ikoner ger ett ”enklare” intryck. Barnsligt kan tyckas, men så är det. Av samma anledning kan man öka på typsnittsstorleken också!

Vill man så kan man sedan också trycka på ”F11” för att maximera programmet, vilket ytterligare tar bort lite knappar.

Om man vill så kan man ställa in att QGIS alltid startar med ett bestämt projekt, men jag tycker att ”Välkomstsidan” med en lista med senaste projekt är en bra start för nybörjare.

Mycket av anpassningarna jag gjort manuellt ovan kan även göras i en ”anpassningsfil”. I menyn ”Inställningar” / ”Anpassningar…”.

Skärmbild_2016-10-21_16-37-21.png

Då går det till och med att rensa i menyalternativen, för i ärlighetens namn, hur många menyer behöver du för att titta på lita data?

Det går att spara dessa anpassningar i en ”ini-fil”. Filen är en lång lista med olika objekt och ett ”sant/falskt” värde för om de skall vara synliga eller ej.

Filen används för att sprida inställningarna till andra datorer. Själva inställningarna sparas i registret i Windows eller i ”conf” filer på MacOS och Linux. Gör man bort sig och exempelvis tar bort menyn ”Inställningar” så kan man återställa hela gränssnittet genom att starta QGIS från terminalen/kommandoprompten med kommandot:

qgis –nocustomization

Då kan man rätta till de fel man gjort i inställningarna. Vill du sprida inställningarna till andra datorer via någon form av skriptning, så blir det till att leta i registret (riskabelt) eller i ~/.config/QGIS/ på Linux.

Sammanfattning

Att uppleva något som krångligt när man först ställs inför det kan vara en tillräckligt hög tröskel för att man skall ha svårt att ta till sig något nytt.

Om man då med enkla medel kan ”städa” och förenkla QGIS innan man introducerar nya användare för programmet, så kan man i princip eliminera den tröskel som upplevs.

När man sedan ”fångat” användaren så kan man försiktigt introducera nya funktioner och verktyg, men det behöver man inte göra förrän de frågar efter det.

Om jag vill skapa mina egna lager… hur gör jag då?

Taggar:

One response to “Enklare QGIS”

  1. William says :

    Satt och försökte mig på precis detta idag innan jag läst din artikel. Stängde av och aktiverade i princip allting under ”Inställningar > Anpassning” gång på gång utan någon framgång, vad än jag kryssade ur eller i så hände ingenting i gränssnittet! Stängde av applikationen och tänkte att det där får jag felsöka vid ett senare tillfälle… Startade upp nu igen mot hemgång då jag såg din artikel, gränssnittet var rätt sparsmakat, man var tydligen tvungen att starta om QGIS för att få se något resultat 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: