Drönarförbud – helt vansinne!

Då har dom fallit i Högsta förvaltningsdomstolen och väldigt kortfattat så kan man säga att all form av flygning med obemannade farkoster som har en kamera monterad är förbjuden!

Det finns några undantag!

 1. Om du flyger inomhus är det lagligt, så länge det inte är en plats dit allmänheten har tillträde.
 2. Om du flyget över din egen tomt, utan att rikta kameran mot allmän plats, och sätter upp skyltar om att kameraövervakning sker.
 3. Du kan få tillstånd… men dessa tillstånd delas endast ut om det kan förhindra brott!

Det spelar ingen roll om de som kommer fastna på bild ”är med på det”, om det sker på allmän plats dit vem som helst har tillträde. Det spelar heller ingen roll om kameran spelar in eller ej. Det spelar inte ens någon roll om kameran sitter fast med gummiband på drönaren (läst i domen).

Så DJI, GoPro, Parrot, Trimble, Hubsan, med flera kan packa ihop sina lager och sluta sälja drönare i Sverige! Alla hundratusentals Svenskar som redan köpt en kameradrönare kan känna sig blåsta, men för all del försök att få pengarna tillbaka.

Är det på allvar? Det kan du lita på! För Polisen kommer ju att släppa allt för att börja jaga hobbyflygare och tonåringar som bryter mot lagen när de flyger med sina drönare för att filma eller fota familjen, cykelhoppet eller naturupplevelsen.

Nej så är det naturligtvis inte. Det kommer att vara väldigt få som ”åker fast” men då det är en tydlig dom så kommer det i stället att skapa massor med osämja mellan människor när man ”äntligen har lagen på sin sida”.

Alla företag sedan som byggt upp en affärsverksamhet kring fotografering från flygande plattformar på olika sätt, kommer att få hitta andra sätt att filma. Filmbolag, reklambyråer, mäklare, lantmätare, etc. Allt är numera förbjudet!

Tror du mig fortfarande inte? Då kan du gå till http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se och läsa sammanfattning och dom själv.

Det som återstår nu är att domen skall tolkas, men som jag läser den finns det inte mycket till tolkningsutrymme. När så alla kommit fram till det självklara, att domen får helt vansinniga konsekvenser, får våra politiker stifta nya lagar som är bättre anpassade till dagens samhälle än nuvarande från 1970-talet. Att stifta lagar brukar ju gå snabbt. Det tar säkert inte mer än en två tre år…

Att det sedan blir totalt parodiskt när kamera monterad i vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre får filma och fota hur mycket som helst, precis överallt, gör ju inte saken mer logisk. Men det riskerar tydligen inte någon ”personlig integritet”. Och kameror i mobiltelefoner har väl aldrig bidragit till att kränka någon, eller…

Fy fan!

Annonser

Taggar:

2 responses to “Drönarförbud – helt vansinne!”

 1. Bengt Fredgren says :

  Visst är det totalt vansinne, men (”juridik””logik”). Vilket skulle bevisas….
  /Bengt Fredgren

 2. Trynbald says :

  Att man kan komma till den slutsatsen att en drönare med sin korta tid i luften är att se som en fast installerad övervakningskamera.
  Svenska rättsvårdande myndigheter gör nya bottennapp var och varannan dag. Sätt åt dom seriösa och låt dom verkliga brottslingarna löpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: