Nytt liv!

Jag hittade en drygt 10 år gammal dator utan RAM och utan liv idag. Jag bytte RAM i min MacBook för åtta år sedan, och då dessa passade i denna gamla dator så gjorde jag ett försök med Linux Mate i denna antika maskin.

Det kommer aldrig att gå fort i en så här gammal dator, men mitt enda syfte var att använda den ”tablet” funktion som fans inbyggd i skärmen, för att köra Gimp med tryckkänslig penna direkt på skärmen. Med Linux, kan det bli en utmaning.

För det första, Mate 16.10 installerade utan problem, vilket i sig är imponerande. Jag fick hämta en 32-bitars version först då den gamla processorn bara stödjer 32-bitar. Det går inte direkt snabbt, men Internet, ordbehandling och Gimp fungerar fint.

För att få igång pennan med Gimp så behövde jag bara justera inställningarna i Gimp. Stödet för penna finns redan i Kerneln, men om man vill utforska lite så kan man experimentera med kommandot xsetwacom.

Datorn kan även vända skärmen och användas roterat, vilket är enkelt med xrandr -o left (eller right, inverted, normal).

Däremot så behöver detta synkas med den tryckkänsliga skärmen. Detta åtgärdas dock ganska enkelt med ett xsetwacom kommando med motsvarande kommando.

xsetwacom set "Namn på enhet" rotate ccw

Namn på enheten kan man ta reda på med xinput list, och rotationen kan varieras med half, cw eller none.

Allt kan man sedan bygga ihop i ett skript som roterar skärm och touch 90 grader varje gång skriptet körs.

En tangentbordsgenväg senare så är allt detta löst.

Nu finns det en del extra knappar och brytare som styr denna växling mera automatiskt, men hur detta skall ”mappas” får bli ett senare problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: