3D i QGIS 3.X?

STOPP! Detta inlägg handlar om spekulation och möjligheter!!! Det finns ingen substans i de möjligheter och antaganden som jag presenterar här! Det finns inga som helst garantier att QGIS någonsin kommer att få 3D integrerat! Men…

Det går att visualisera data i 3D med olika tillägg eller exporter till HTML5/JS paket, men skulle det inte vara trevligt med ett gränssnitt där ”canvas” sömlöst kan växla mellan 2D och 3D på samma sätt som i ArcGIS Pro?

Är detta över huvud taget möjligt?

Det rent tekniska svaret vet jag inte men vad jag vet är att QGIS baseras på Qt och koden skrivs i C++.

Ett av partnerföretagen till Qt (KDAB) har utvecklat Qt3D:

Förutom C++ kopplingar så släpptes det nyligen en PyQt3D koppling som gör det möjligt att hantera Qt3D från Python. Vilket i sin tur skulle göra det möjligt att hantera 3D även i QGIS plug-in, så länge stödet för Qt3D finns där.

En längre film om tekniken bakom finns här:

Är du otålig så hoppa till ca 38 minuter för att se 3D terräng.

Betyder detta att det kanske kommer 3D till QGIS på lång sikt?

Nej det betyder det inte! Även om Qt3D är en teknisk möjlighet för QGIS, vilket jag alltså inte vet om det är, så skulle en 3D implementering av kartan vara en gigantisk uppgift att lösa. Om vi däremot börjar leka med tanken, och kika lite på möjligheterna, så är det dock fortfarande kanske möjligt…

Är Qt3D rätt väg att gå vidare? Skall man i stället satsa på HTML5/Cesium3D och webbintegrering? Jag tror att om det bara är möjligt så är det att föredra att ha stödet inbyggt i ”kärnan” och inte förlita sig på externa moduler. Om Qt3D skulle innebära en sådan möjlighet så tror jag att det är där man bör titta först.

Qt3D kan rent tekniskt kompileras för Qt4, men där finns det ganska mycket problem. När nu QGIS byggs mot Qt5, där stödet för Qt3D är bättre, så kanske kanske…

Eftersom QGIS 3 med rimlig sannolikhet kommer att baseras på Qt5.7 så kanske någon vill veta lite mera om vad Qt5.7 ger för möjligheter.

5.7 innebär en liten risk för de som sitter på äldre Linuxdistributioner, men det finns massor med nytt godis och nya tillägg med GPLv3 licens.

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: