QGIS i företaget

Om du läser detta så är det ganska stor chans att du installerat QGIS åtminstone någon gång, på någon dator. Men hur gör man bäst om man skall se till att kanske hundratals klientdatorer installeras och hålls uppdaterade med QGIS?

Utgångspunkten för detta inlägg är en miljö med Windows klienter! Är det en annan miljö, eller en blandad miljö så får man nog tänka efter lite för att se om det går att tillämpa samma metoder.

Man kan naturligtvis gå runt till alla klienter och göra installationen manuellt, men om det är många datorer, eller om de är utspridda så blir det snabbt besvärligt.

Det sätt jag kommer att beskriva här är framtaget och beskrivet av Frederikssund i Danmark: länk.

Metoden går ut på att lagra inställningar med mera lokalt i filer och inte i Windows registret.

Då kan man faktiskt installera genom att ”kopiera” kataloger och filer till klienter. Detta är något som exempelvis går att göra via GPO (Group Policy) och baseras på om en användare exempelvis är medlem i gruppen ”QGIS” eller ej (prata med er IT-avdelning).

Om man sedan ser till att användaren själv ”kör” en anpassad bat-fil när filerna är kopierade så kommer QGIS att ”installeras” färdigt.

Då skapas nämligen egna qgis kataloger i den egna profilen och en genväg på skrivbordet skapas. Sedan är det bara att köra på som vanligt.

Slutsatser

Det pratas om lite för- och nackdelar på sidan. En av fördelarna är som sagt att det blir ganska enkelt att distribuera en QGIS installation över ett nätverk. Nackdelen som lyfts fram är att man behöver göra en del förberedelser innan det går att ”skjuta ut” programmet till användarna.

Om man samarbetar med IT-avdelningen och ser till att ”någon” QGIS ”superanvändare” ser till att uppdatera installationskatalogen när det är motiverat, så kan säkert IT ordna att användare med ”rätt” behörighet får programmet installerat.

Vill man inte automatisera installationen så går det faktiskt att kopiera katalogen till den egna lokala profilen och köra QGIS därifrån, utan att behöva ”installera” något. Så länge det är tillåtet för användarna att exekvera filer så går det till och med att köra QGIS från en USB-sticka… (OBS långsamt!!)

Annonser

Taggar:,

One response to “QGIS i företaget”

  1. Lene Fischer says :

    Hej Klas Min mand – Bo Victor Thomsen, Frederikssund kommune – og jeg sidder lige nu i Frankfurt lufthavn og læser dit sidste indlæg. Fint at du formidler metoden til installation. Hilsen Lene

    Sendt fra min Samsung-enhed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: