Is it a Boundlss world

Trots den engelska titeln är inlägget på svenska. Det handlar om företaget Boundless och deras nya ”ekosystem” med programvaror baserade på öppen källkod.

Det kanske skär lite i själen att det man kallar Boundless Desktop i praktiken är QGIS, men det är inget fel på engagemanget i alla dessa projekt Boundless deltar i.

Vad är då detta ekosystem av mjukvaror?

Marketecture-image-768x490.png

Allt är centrerat kring en sorts tjänst kallad ”Connect” där avsikten är att samla mjukvara, data och tjänster på ett enda ställe.

Connect är fritt att ansluta sig till och mitt lilla stilla tips är att inte använda några ”konstiga” tecken i lösenordet om du registrerar dig.

Om vi börjar med ”nedladdning” så har Boundless paketerat valda mjukvaror på ett sätt som skall göra det enklare att installera på framför allt Windows och MacOS.

skarmavbild-vid-2016-11-18-15-54-15

Det du laddar ner är i praktiken en samling program baserad på öppen källkod, fast något modifierad. Det finns exempelvis ett antal extra plugin förinstallerade i QGIS, ehrmm ”Desktop” menar jag,  som skall integrera programmet bättre med ”Connect”.

Boundless ”Suite” är en samling program för Server kanske framför allt baserad kring GeoServer. Samma sak här, när det gäller tillrättaläggning för ”Connect”.

Överallt så återfinns även logotyper för Boundless och deras olika varumärken.

Den första känslan jag får när jag tittar på vad som döljer sig bakom ”Desktop”, ”Exchange” och ”Suite” är att Boundless bara ”utnyttjar” gratis program som någon annan, inklusive jag själv, lagt en massa tid på. Men som Boundless själva korrekt påpekar så bidrar de själva väldigt mycket tillbaka till de projekt de använder.

De hindrar heller ingen att ladda hem och installera deras versioner av några komponenter som normalt sett är inbakade i deras installationsfiler. De gör det i och för sig inte helt enkelt. Snarare tvärt om. De är ganska aggressiva i att få användare att teckna olika former av supportavtal för att få tillgång till sådant som de ändå är tvingade att göra tillgängligt på grund av exempelvis GPL licenserna, och som det som sagt går att installera utan supportavtal.

Det som däremot gör allt detta värt det, är just helhetslösningen med tillhörande support och utbildning. Den enklaste nivån av support kostar mindre än Netflix per månad, vilket är en högst rimlig kostnad för ett företag eller organisation som kanske är vana att få betala mångdubbelt mer för i princip samma sak.

Slutligen

Så, vad tycker jag egentligen om Boundless och deras företagsidé? De baserar sin produkt helt på öppen källkod, men de erbjuder en tjänst som är starkt eftertraktad på en marknad där det är svårt att få organiserad support. De bidrar även tillbaka till projekten de använder, vilket alla användare får glädje av oavsett om man har supportavtal med Boundless eller ej.

Med lite eftertanke så hoppas jag snarare på fler företag av denna typ, även i Sverige. Det är inte att åka snålskjuts på öppen källkod att lägga resurser på utveckling och att ta betalt för att ge support och utbildning till de som behöver det.

Så var finns alla konsulter och företag i Sverige som erbjuder support och stöd för exempelvis QGIS och GeoServer?

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: