Galileo snart på plats

Det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo har tagit ett rejält kliv mot ett operativt sytem.

När är det klart? Det skall jag ta reda på…

I förra veckan kunde den som önskade följa uppskjutningen av SV (Space Vehicle) 15, 16, 17 och 18 på en och samma gång, ja de heter något annat men totalsumman är nu 18. http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2016/11/Galileo_15-18_-_liftoff_replay

Fram till nu har man använt Sojuz-2 för att skjuta upp satelliterna, vilket begränsat det till max två satelliter åt gången. Med en specialanpassad Ariane-5 så kan man nu skjuta upp fyra med samma bärare.

Förra året sköts det upp sex satelliter totalt, och i år sex till i och med förra veckans uppskjutning. Nu sänks tempot något och man planerar fyra till nästa höst, följt av fyra till hösten 2018.

I och med uppskjutningarna 2018 så kommer det därför att finnas 26 satelliter uppe, vilket är tillräckligt för att ha ett heltäckande system, även om det inte är jättemycket redundans.

Redan nu säljer många aktörer mottagare som kommer att fungera med Galileo. Leica GR30 och GR50 är två exempel, Trimble R-serien en annan.

Vill man komma undan lite billigare så får man däremot vänta. Jag har ännu inte sett någon av de mer konsumentorienterade leverantörerna presentera några Galileo-mottagare. För detta krävs det nya ”chip” i mottagarna, så det är nog ingen idé att hoppas på att det skall gå att lösa med firmware i befintliga mottagare. Är du därför i köpläge för en ny GPS, så kanske du skall ställa lite extra frågor till leverantören innan du lägger pengar på något som du sedan inte kan använda med det egna europeiska systemet.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: