GIS – Bearbeta Data

Väldigt ofta så behöver man göra olika former av konverteringar av de data man har tillgängliga. Här tar jag upp två.

Spara i nytt format och konvertera till ny projektion.

Varför man konverterar

En vanlig anledning till att byta format på geodata är att mottagaren vill ha data i ett speciellt format. Om man har metoder och verktyg för att kunna hantera en stor mängd format så underlättar detta för de kunder man har, vilket är bra för affärerna.

När det gäller byte av projektion så är den vanligaste anledningen i QGIS att man skall använda data i en bearbetning eller analys. QGIS är nämligen känsligt för vilken enhet koordinaterna är angivna i. Vill man räkna ut något med mått i meter, så behöver data vara lagrat med koordinater i meter! Om man därför har data med koordinater i longitud och latitud så behöver man spara om dessa till ett projicerat format med koordinater i meter.

Hur man konverterar

I grunden är det väldigt enkelt att spara data i ett nytt format eller med en annan projektion i QGIS.

När lagret är inläst i QGIS så behöver man bara högerklicka på det i lagerpanelen och välja ”Spara Som…”.

Skärmbild_2016-11-27_10-53-23.png

Här är det enkelt att välja format från en lååång lista och peka ut en sökväg och ett nytt filnamn.

Det är lika enkelt att välja ett nytt referenskoordinatsystem med ett snabbval eller en ny dialogsökning.

Beroende på vilket format man väljer så kan man presenteras med lite olika alternativ. Ett väldigt användbart alternativ är att bara spara valda objekt. Det kan vara lämpligt om man exempelvis skall skicka data för en specifik fastighet till någon utan att behöva skicka hela datamängden.

Det ovanstående gäller data i vektorformat! För rasterdata så kan det bli lite krångligare. Det går fortfarande att högerklicka och ”Spara Som…” men då är formatvalen ganska begränsade.

skarmbild_2016-11-27_11-03-47

För rasterdata så får man i stället gå via menyn ”Raster” och ”Konverteringar”, ”Översätt (byt format)”.

Detta ger en ny dialog där man väljer sökväg och filnamn att spara som. Där kan man även välja bland en mycket stor mängd rasterformat. Även här går det att byta projektion på de data som skall sparas.

Databaser

Om man skall lagra data i databas så kan det bli lite krångligare ändå. Svårt? Nej inte direkt, men det är lite mera att tänka på.

Databashanteraren DB Manager kommer man exempelvis åt via menyn ”Databas”.

skarmbild_2016-11-27_11-12-41

Först och främst så behöver man skapa en koppling till databasen. Denna koppling görs på olika sätt beroende på vilken typ av databas det är. Sedan är det inte speciellt svårt.

Det finns två viktiga knappar för att hantera data ”till” och ”från” databasen.

skarmbild_2016-11-27_11-17-31

För att exempelvis lägga till data i en databas så använder man en ”import” dialog där man exempelvis kan bestämma koordinatsystem och teckenkodning i databasen. Vilka val som är möjliga varierar lite beroende på typen av databas.

skarmbild_2016-11-27_11-20-29

Att exportera från databas är en lite enklare dialog. Mängden möjliga format är lite färre än den tidigare ”Spara Som…” dialogen för filer. Om formaten inte räcker så går det naturligtvis att öppna filerna och spara om dem igen på detta sätt.

När det gäller rasterdata i databas så har jag inte jättemycket erfarenhet. Även om många databasformat som QGIS hanterar även kan hantera rasterdata, så blir det ibland lite krångligt. För detta får du helt enkelt experimentera lite.

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: