Gillar inte Unity, och…

Standard Ubuntu med skrivbordsmiljön Unity har funnits ett ganska bra tag, och jag gillar det inte! Jag trivs bättre med Gnome, Mate eller Xfce. Nyligen så var en av de jag brukar kolla på YouTube ”tvungen” att använda Unity på en dator, och blev väl lite positivt överraskad.

I detta inlägg så installerar jag Ubuntu med Unity och kontrollerar vad jag kan göra för att får upplevelsen i närheten av något som jag trivs med. Hur det går, det får du veta om du läser vidare.

Först och främst så är installationen precis lika snabb och enkel som i princip alla Linuxbaserade distributioner är numera. Boota, välj installera, välj språk och tangentbordslayout, användaruppgifter, starta om! Klart! Mindre än 5 minuter tog det från start till klart!

VirtualBox_UbuntuUnity_04_12_2016_15_05_18.png

Jag valde Ubuntu 16.10 ”Yakety Yak” som hämtades direkt från https://ubuntu.com, där det finns flera varianter att välja från.

Dags att ”modda”

Menyer i skärmens överkant kanske fungerar i Mac och somliga är vana att det skall vara så. Inte jag dock!

skarmbild-fran-2016-12-04-15-11-27

Inställningarna som rör ”Utseende” har en flik med ”Beteende” där det går att ändra menyer till att visas i fönstrets namnlist. Aaah, mycket bättre!

Att dölja programstartaren automatiskt fungerar däremot dåligt i min virtuella dator, men det är säkert bara en tillfällighet.

Sedan är det faktiskt inte mer jag kan göra i inställningarna för att förbättra upplevelsen som jag vill. Då blir det till att installera mer program, och då Ubuntu släppt sin egen programcentral till fördel för Gnomes dito, så fungerar detta fint.

Skärmbild från 2016-12-04 15-20-39.png

Unity Tweak Tool är det jag är ute efter. Nu kan jag:

 • Flytta programstartaren till nederkanten.
 • Ta bort sökningar på Amazon och UbuntuOne när jag söker i programstartaren.
 • Ställa in att fönster ”snappas” till fjärdedelar av skärmen i hörnen.
 • Ändra tema, ikoner och musmarkörer mera fritt.

Det vill säga inställningarna går att ändra i Unity Tweak, det är bara få av dessa som slår igenom i systemet. Kanske är så att Tweak verktyget inte är uppdaterat för den här versionen av Unity, eller att det åter är ett VirtualBox spöke.

Undrar vad jag behöver göra för att flytta programfönsterknapparna från vänster till höger sida? Efter lite googlande så verkar svaret vara att, det går inte… Om du inte installerar en annan skrivbordshanterare. Vilket var precis det jag inte ville testa här.

Det verkar dessutom som om Unity Tweak Tool inte längre är underhållet, vilket kan förklara varför det inte fungerar att göra en del ändringar. Letar jag lite så hittar jag utvecklarsidan där det är tydligt att senaste uppdateringen gjordes i April 2016, och listan med anmälda buggar och problem är lång.

Nä, jag tror jag ger upp nu.

…jag gillar fortfarande inte Unity

Är man nöjd med Unity som det är så är väl det jättebra, men en av anledningarna till att jag lämnade Apple och Mac var just att jag inte gillade att någon annan skulle bestämma hur saker skulle se ut och göras.

Varför skulle jag dessutom envisas med att använda en Linuxbaserad distribution som ligger så långt från det jag är van vid, när det dessutom är helt meningslöst. Det finns så många olika distributioner att välja mellan så om man inte trivs med den första man provar är det bara att gå vidare. När det dessutom bara tar några minuter att installera i en virtuell dator så är det dessutom bara fånigt att envisas om distributionen kämpar emot.

Jag återvänder säkert till Unity igen om ett tag, men nu får det vara nog!

Annonser

Taggar:,

One response to “Gillar inte Unity, och…”

 1. Anders J says :

  Det går att använda flera fönsterhanterar installerade parallellt.
  Då kan man välja när man loggar in vilket man vill använda. Det som kan ställa till lite problem, eller inte beroende på hur man ser det.
  Då kommer man nämligen åt massa program som är avsedda för de andra fönstersystemen. Det brukar dock fungera ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: