QGIS 2017

2017 kommer att bli ett stort år för QGIS! Version 3.0 kommer att lanseras med helt nya förutsättningar och möjligheter. Det kommer inte bara att vara guld och gröna skogar direkt, utan man får jobba en del för att exempelvis få insticksprogram att fungera som de ska.

Det ger dock en hel del nya möjligheter och sneglar man lite på flöden i sociala media från några av kärnutvecklarna så blir det lite tjuvkikar då och då. Sedan kan man alltid installera ”Master” och testa aktuell version.

Jag tror också att QGIS kommer att fortsätta att öka sina marknadsandelar (framför allt i Europa) vilket i sin tur kommer att generera mer resurser till QGIS, vilket ytterligare kommer att förbättra utvecklingskraften. Det är fler och fler som inser att QGIS mer än väl motsvarar deras behov när det gäller GIS. Det stora tillflödet av nya användare är inte säkert de som ”byter” GIS, utan kanske de som är helt nya GIS-användare. Men det är mest en gissning från min sida. När/om fler utbildningar använder sig av QGIS i stället för, eller som komplement till kommersiella GIS, så kommer nog användandet att explodera. Det handlar sannolikt inte om ”hard core” användarna, utan exempelvis arkeologi, skog och miljö, lärare, med flera grupper där kartan är viktig men inte så central att det är motiverat med mycket höga licenskostnader.

Ny Logo

Det kommer troligen även att bli en ny logo för QGIS. Jag säger troligen för att det ännu inte är bestämt, men när hälften av de som är röstningsberättigade har sagt sitt, så har samtliga sagt ”Ja” till det liggande förslaget.

qgis-logo_anita02

Förklaringar och bakgrund kan man läsa om på http://blog.qgis.org/2016/12/13/new-qgis-3-0-logo-candidate/

Bokstaven ”Q” kommer även att fungera som fristående logo och då även ikon för programmet. Det kommer även att finnas en enfärgad variant som kan användas i passande sammanhang.

Detta fick mig att fundera på hur man kan tillämpa detta förslag till logotyp för exempelvis QGIS Sverige. Jag provade med flaggor, kartor, olika kombinationer, men det blir inte riktigt bra. Speciellt inte om man vill använda den färgade logon, då andra färger lätt skär sig.

skarmbild_2016-12-15_18-59-05

Det jag ganska snabbt provade i stället var en text i samma stil som logon placerad undertill.

Skärmbild_2016-12-15_19-13-19.png

Personligen så tycker jag detta ser bättre ut visuellt och harmoniserar bättre med den ursprungliga logotypen. Men jag är främst intresserad av vad Du tycker…

Finns det fler alternativ att skapa en logotyp för den svenska användarföreningen? Allt under förutsättning att den föreslagna logon fastställs av qgis.org.

(Jag har använt typsnittet ”Trueno” för att skapa mina texter. Vilket i stort påminner om det typsnitt som använts för logon, ja förutom bokstaven Q då…)

Annonser

Taggar:

3 responses to “QGIS 2017”

  1. Per Backman says :

    Den sista, QGIS med ordet SWEDEN under, röstar jag på. En variant som inte fanns med skulle vara att göra samma sak men göra SWEDEN så stort att det blir lika långt (brett) som QGIS.

  2. Christian Brinkenberg says :

    Det sista alternativet är klart bäst.

  3. Sven svensk says :

    ÖÖöh, varför heter det inte QGIS Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: