OpenGeo Suite 4.9

Då har Boundless släppt en uppdaterad version av sin serversvit OpenGeo Suite. Jag hade tänkt testa Community Edition, men då är det fortfarande 4.8 som gäller. Så småningom om så kommer även denna att uppdateras till 4.9, men så länge så installerar jag 4.8 och det kan du också göra.

Till att börja med så går det att installera på flera operativsystem, men jag väljer det som är enklast (och billigast) nämligen Ubuntu Server 14.04 LTS.

Installationen är som vanligt väldigt simpel via några terminalkommandon:

sudo su -
wget -qO- https://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add -
echo "deb https://apt.boundlessgeo.com/suite/latest/ubuntu/ trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list
apt-get update
apt-get install opengeo-server

Vill du även installera klientapplikationer för servern så kan du i stället installera ”opengeo” utan ”-server” tillägget. Enbart klientapplikationerna installeras med ”opengeo-client”.

Klientpaketet består framför allt av PgAdminIII för att administrera databasen via ett grafiskt gränssnitt.

Nyheter

4.9 är en så kallad ”mindre uppdatering” men det är några nyheter som är värda att nämna.

Det finns nu en VM förberedd för alla större operativsystem, vilket helt ersätter installationen på Windows och Mac servrar. Om du vill installera i en befintlig Windowsmiljö så får du själv sätta upp alla beroenden (Java8, tomcat8, etc) och använda ”war” filerna för att lösa detta.

OpenGeo SDK är ersatt med Boundless WebSDK, vilket också betyder att GeoExplorer är borta! Nu finns i stället en Demo-app kallad Quickview som erbjuder det mesta av den funktionalitet som GeoExplorer tidigare stod för. För mig så var just GeoExplorer en värdefull del för att skapa webbkartor som sedan enkelt kunde infogas i en iframe på en annan webbplats för att lägga till en karta. Därför blir det extra intressant att se vad Quickview kan erbjuda.

Composer har lyfts ut från GeoServer till en egen webbapp, vilket kan betyda att Boundless på sikt vill ge applikationen mer specifik funktionalitet kopplad till sin svit med program och tjänster. Det kan exempelvis bli lite enklare att koppla ihop GeoServer med QGIS, eventuellt?

Det finns mer detaljer om nyheter beskrivna på Boundless hemsida.

Vill du absolut prova 4.9 nu så behöver du ett aktivt supportavtal med Boundless. Då kan du ladda hem såväl WAR filer som VirtualBox VM filer för att testa. Allt detta görs via ”Connect”.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: