Smålandskommunernas Webbkartor

2014 skannade jag av smålandskommunernas webbsidor för att ta reda på hur de hanterar kartor. Nu har jag gjort samma sak igen!

Häng med så skall du få se resultatet. Och det har hänt en del…

Till att börja med så är detta inte en väldigt ingående undersökning, så jag kan ha bommat en del saker.

Principen har varit att se om det finns en karta på välkomstsidan, vilket frånsett ikoner och enstaka iframes från Google Maps besvaras med ”Nej”. Ingen av kommunerna har gett kartan en framträdande roll på startsidan.

En skaplig del av kommunerna har en länk till en sida med kartor eller direkt till en karttjänst, men de flesta har ingen referens alls till några kartor.

I dessa fall har jag använt sidornas sökfunktion för att söka efter ”kartor”, ”karta” och liknande. Bland dessa resultat har jag sedan dragit slutsatser om sidornas karthantering.

I de flesta fall så finns det Google Maps eller PDF kartor, men i bästa fall så är dessa någorlunda enkla att hitta för den som söker. I många fall så är det dock svårt att hitta eller är kartor av låg upplösning och därmed begränsad användning. Kommuner med Google Maps eller enbart PDF kartor är därför redovisade som ”Grå” i kartan nedan. Dessa kartor har antingen ett begränsat värde eller väldigt specifikt syfte.

smalandskommunernaswebbkartor2017

Klicka på bilden för en större karta.

Bland de faktiska webbkartorna så är det ArcGIS Online från ESRI som ökat mest sedan 2014. Det är inte speciellt förvånande då det är en enkel tjänst att komma igång med, speciellt om man redan använder ArcGIS på kontoret. Det är heller inte extremt dyrt att skapa tjänster på det här sättet. Några få ESRI lösningar bygger på ArcGIS Server eller Flex API, med vad jag misstänker är ArcGIS Server i bakgrunden.

Open Layers har ökat något där Jönköping var tidigt ute med sin version av HAJK kartan. Värnamo testade HAJK även de, men jag är inte säker på vad deras nuvarande lösning är baserad på egentligen (troligen HAJK). Open Layers är det hur som helst. Nässjö och Vetlanda är nya Open Layersanvändare, med lite olika lösningar. Nässjö har en ”egen” lösning byggd av ”CAD-Q/Symetri” baserad på en Autodesklösning, om jag tolkar källkoden korrekt. Vetlanda har en Cartesia lösning kallad ”SpatialMap”, som jag tycker ser väldigt rörig ut i källkoden, men resultatet ser helt ok ut. Kanske lite långsam…

Kartguiden var det många kommuner som använde 2014, men nu kan jag bara hitta den i Mönsterås. Tingsryd hänvisar till den, men deras länk anger att tjänsten inte längre finns (?). Redan 2014 tyckte jag att Kartguiden hade begränsad funktionalitet och var tråkig och kan nu 2017 konstatera att det inte blivit roligare! Jag är inte förvånad att Kartguiden försvunnit och skulle tro att Mönsterås också kikar på alternativ.

Infovisaren har inte ökat, men inte minskat heller. Däremot har de tre förekomsterna rört lite på sig. Jag tycker väl att Infovisaren är bättre än Kartguiden, men imponerar inte direkt. Det går att göra betydligt bättre!

Sammanfattning

Många ”nykomlingar” bland webbkartorna i Småland har valt ArcGIS Online! Det är en bred och stabil plattform som är väldigt enkel att komma igång med. Om man dessutom använder ArcGIS på kontoren så kommer integrationen att fungera smidigt också. Dessutom så krävs det inte speciellt mycket utbildning av de befintliga ArcGIS användarna. Men det är klart. Det kommer att kosta en hel del.

OpenLayers å andra sidan kostar i grunden ingenting, men om man inte har kunskapen själv så får man upphandla den. Antingen för att någon skall bygga tjänsten och utbilda egen supportpersonal, eller för att någon skall erbjuda en färdig OpenLayers-plattform lokalt eller i molnet. Om man använder andra GIS lösningar än ArcGIS, eller har en begränsad budget så är dock OpenLayers intressant. Därmed inte sagt att det inte går att göra väldigt bra webbkartor med OpenLayers. Titta på Jönköping exempelvis. Deras webbkarta är i mitt tycke bättre än alla ESRI lösningar.

För en kommun som har fokus på medborgarna och vill sprida information till dessa så är en skräddarsydd lösning baserad på exempelvis OpenLayers inte bara en utmärkt start, utan jämfört med ArcGIS Online den bättre lösningen. ArcGIS Online är jättebra, men är något begränsande i hur tjänsterna kan anpassas. Vill man ha större friheter med ESRI så får man bygga en tjänst med ArcGIS Portal for Server (heter säkert något annat nu), men då är det inte längre lika enkelt, så…

Det som förvånar mig är att det fortfarande är sååå många kommuner som inte erbjuder någon som helst webbkarta. Det är ju busenkelt att skapa en webbkarta baserad på OpenLayers eller Leaflet där man kan lägga till enkla data i GeoJSON format om man inte har dessa tillgängliga på en server. Grundkartor kan hämtas från Lantmäteriets WMS tjänst, eller varför inte Open Street Map. Ser man inte något som helst värde i att ha en karta av bättre kvalité på hemsidan? Har man verkligen inget intresse av att tala om var olika saker eller tjänster finns?

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: