QGIS 3 skvaller

Det blir inte så mycket inlägg denna vecka! Min huvuddator bestämde sig för att sluta fungera på så många sätt i förra veckan, att jag fick lägga hela helgen på felsökning och i slutändan ominstallation. Tack och lov att jag har kontinuerlig backup på alla viktiga filer och dokument. Så numera kör jag XFCE som skrivbordsmiljö i stället för Gnome3 om någon är intresserad.

I detta inlägg blir det i stället lite uppsnappat om vad som händer på QGIS 3 fronten. I huvudsak lite om desktop, men även något om server, och som vanligt så är det mest spekulationer från min sida baserat på ”commits” till GitHub och flöden i sociala media.

Jag börjar med det senaste jag uppsnappat om QGIS. Där kommer det att bli möjligt att hantera ”listor” i attributen. Man kallar det för ”nested tables”, vilket kanske är en liten överdrift.

c2hxkdgw8aa0ug4

När jag tittar på publicerade bilder så verkar det vara en ”lista” som lagras i ett textattribut (bilden ovan).

Där man sedan byggt in ett stöd för att hantera dessa listor i formulären i QGIS (bilden nedan).

c2hxoygxaaeqbs0

Samma funktion kan man få om man kopplar flera tabeller till varandra, men på det här sättet så lagrar man allt på ett och samma ställe.

Speciellt användbart blir det om man har lager där man vill ha kontinuerlig uppföljning för när exempelvis inventering har genomförts.

Det framgår inte om det är ett speciellt dataformat eller ett vanligt textfält. Det framgår heller inte om det finns någon standard för metoden eller om andra applikationer har stöd för listor i tabeller på det här sättet.

QGIS Server

Rendering i flera processortrådar introduceras i QGIS Server 3. Detta skall ge en ”mycket snabbare QGIS Server”.

Hur det fungerar i dagsläget med QGIS Server vet jag inte, men om all rendering av kartan kan fördelas på flera trådar, så kan man potentiellt snabba upp (framför allt WMS-) svaren rejält. Om det kommer att vara en så stor förbättring att man kan överväga att inte använda en ”cache” som buffert, får väl framtiden utvisa.

För den som vill följa tråden på GitHub så finns den på https://github.com/qgis/QGIS/pull/3987.

Sekundär geometrikolumn i PostGIS

Detta är något som jag bara spekulerar kring! Det finns diskussioner om att lägga till stöd för sekundära geometrier i PostGIS tabeller. Vad kan då detta användas till? Det som slår mig är ”representationer”. Ha den primära geometrin för ”faktisk” geometri och sedan en sekundär geomteri för kartografi anpassad till specifik skala. Då kan man åtminstone hantera undanhållning när man skapar kartor, utan att för den skull ändra den faktiska geometrin.

Om det här blir verklighet är nog lite mera osäkert, men det finns ett ärende (#3950) som handlar om det. Om jag läser mellan raderna så tror jag att det handlar om att skapa en ny attributtyp (QgsGeometry) som gör att QGIS kan använda fält av denna typ i stället för ”geom” fältet, utan att det för den skull går långsammare att hantera geometrin. Det innebär i så fall dessutom att det går att ha hur många sådana fält som helst i en tabell. Kanske en för varje skala…

Multi Canvas

Hur skulle det vara om det gick att skapa flera kartor (canvas), lite på samma sätt som ArcGIS hanterar ”data frames”?

Detta kan sannolikt bli verklighet i QGIS 3.0. I alla fall om man får tro en film som du själv kan se på Vimeo:

På detta vis kan man exempelvis skapa en huvudkarta med alla detaljer, och en översiktskarta med ett anpassat innehåll. Kanske även med ett helt separat koordinatsystem?

Annonser

Taggar:

2 responses to “QGIS 3 skvaller”

  1. ijw000 says :

    Hoppas verkligen på Multi Canvas! Saknar ofta den möjligheten i QGIS.

  2. Sur says :

    Ja, vilken fest det kommer bli!

    Tack Klas för dina ovärderliga omvärldsbevakningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: