Mer om QGIS 3

Jag har faktiskt inte så mycket att skriva om den här veckan heller, så det blir lite mer test med QGIS 2.99, eller ”master” versionen av det som skall bli 3.0 så småningom.

I detta inlägg provar jag en förändring i den grafiska modellbyggaren.

Instruktioner för hur man gör för att prova finns på http://qgis.org för såväl Windows som Linux. För Mac är det nog lite knivigare tyvärr. Jag använder Linux och när jag installerar så fick jag den här gången ett meddelande om att ”No Module PyQT5.QtSvg”, vilket stänger av Processing i QGIS även om QGIS i sig startar.

För att fixa detta så installeras QtSvg med kommandot:

sudo apt install python3-pyqt5.qtsvg

Sedan startar QGIS utan problem.

Något jag ville testa, och som är beroende av att processing fungerar, är modellbyggaren.

I QGIS 3 kommer modellbyggaren att vara ”icke modal”! Det betyder att dialogen inte är beroende av QGIS huvudfönster. En dialog som är modal måste stängas innan det går att jobba vidare med huvudfönstret. Det är passande i en del sammanhang, men om man vill utveckla en modell och kontinuerligt provköra den så innebär en modal dialog att man hela tiden måste stänga ner dialogen, testa skriptet, öppna dialogen och fortsätta redigera.

Med en icke-modal dialog kan man snabbt växla mellan dialog och huvudfönster utan att behöva öppna och stänga en massa dialogfönster.

En nackdel är att om man glömmer att icke-modala dialoger är öppna så kan det bli lite rörigt. Det går i många fall exempelvis att ha flera icke-modala dialoger av samma typ öppna samtidigt. Just nu gäller detta även för modellbyggaren.

screenshot-at-2017-01-21-095942

Det blev tyvärr inte så mycket mer testat av modellbyggaren då själva dialoginnehållet inte är expanderat till utrymmet för varje widget. Däremot så kan man se en ny flik som handlar om modellegenskaper. Vad den innehåller kan jag däremot inte se. Jag skulle dock tro att det är modell- och gruppnamn som tidigare fanns över det grafiska modellområdet.

Screenshot at 2017-01-21 10:09:43.png

Om jag tittar i loggen för QGIS så kan jag vara problemet på spåret (ovan). Jag har dock inte tillräckliga kunskaper för att felsöka ytterligare och jag har inte koll på om det går att ”rita om” layouten i widgeten via Python exempelvis.

Annonser

Taggar:

One response to “Mer om QGIS 3”

  1. Christian Brinkenberg says :

    Vi behöver justera översättningen där ser jag. Saknas ett l i ”Fönsternamnet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: