När kommer QGIS 3?

Ja den frågan kommer du inte att få ett säkert svar på i detta inlägg. Däremot så blir det lite information om sådant som påverkar ett beslut om release och lite spekulation.

Det finns exempelvis planer för en ”Hack Fest” i månadsskiftet April-Maj i Essen, där säkerligen QGIS 3 kommer att vara en huvudpunkt, även om programmet inte är bestämt.

Det finns sedan förslag om en ”Feature Freeze” strax efter detta, med planerad release i normal takt efter detta.

Då skulle en release av QGIS 3 rent teoretiskt kunna landa runt Juli 2017.

Det som skulle kunna försena detta är naturligtvis olika problem med koden, men det tror jag inte på just nu. Ett annat bekymmer är portning av ”alla” plug-in till QGIS 3. Även om det går att skriva om dessa för nuvarande QGIS 2.99, så kommer det fortfarande att ske flera API förändringar innan allt är klart. Det kan därför vara lämpligt att ha en längre period i ”Feature Freeze” för att säkerställa att så många plug-in som möjligt finns med redan från start.

Om man tar hänsyn till detta så skulle det vara mer rimligt med en release i Augusti, vilket är i anslutning till semesterperioden i många europeiska länder. I början av Augusti är det även planerat att ha årets andra ”Hack Fest” och ”Summer Camp” i Nødebo med workshops för användare. Det vore naturligtvis bra att ha QGIS 3 klart till dess, men jag tror nog att det snarare blir officiell release efter detta.

Djungeltrumman talar därför ganska sannolikt för en release i slutet av Augusti. Om det är en normal fredagsrelease så kanske den 25/8 är ett rimligt datum?

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: