Finansiering av QGIS

I detta inlägg tänkte jag nämna lite om hur QGIS finansieras. Det blir inga detaljer för den insikten har jag inte, men det blir lite information om hur situationen ser ut just nu, och varför även små donationer är viktiga för projektet.

QGIS är som sagt ett Open Source projekt som drivs av en styrgrupp (PSC – Project Steering Committee) där utvecklingen från början drevs på av individuella engagemang och frivilliga insatser.

Det är fortfarande väldigt mycket frivillighet som driver projektet framåt, även om mer och mer av arbetet är finansierat på ett eller annat sätt.

Det är ganska vanligt att utvecklare av programmet, eller insticksprogam, hemsidor, dokumentation, med mera, är anställda eller egenföretagare som själva drar nytta av QGIS. Det är därför i deras eget intresse att projektet drivs framåt och utvecklas.

Det kommer sedan in en del pengar till projektet som kan användas på olika sätt. I början så blev det mest för att betala för pizza och lite resebidrag när projektet arrangerade ”hack fest” för att ge projektet ett skutt framåt.

I början var det mest bidrag från privatpersoner, men nu är det en övervägande del av inkomsterna som kommer från organisationer, företag och myndigheter.

Ur ett kommersiellt perspektiv så är det inte mycket pengar! En uppgift i skrivande stund anger att det finns 50’000 € disponibelt på projektets konto, med ett ganska konstant inflöde och en årlig omsättning som börjar närma sig 100’000 €. För ett Open Source projekt så är detta en rejäl slant och man har bland annat valt att använda pengarna genom ett ”finansieringsprogram” (grant program).

Det går att ansöka om finansiering för att skapa nya funktioner, fixa problem, eller på andra sätt stötta projektet. Man har tidigare presenterat en lista med prioriterade saker man vill få fixade, men programmet har varit öppet för flera ansökningar.

Nu verkar det vara ett nytt sådant program på gång för att hjälpa till och fixa återstående uppgifter i QGIS 3. Det kan röra sig om i storleksordningen 20’000 € som kommer att gå att söka för olika åtgärder.

Är du intresserad av att jobba med kod i QGIS projektet så är detta en chans att få detta arbete åtminstone delvis finansierat. Håll därför ögonen öppna på qgis.org.

Om det nu är så mycket organisationer och företag som donerar pengar, varför skall då en privatperson bry sig om att skänka några pengar?

Ja förutom att det är ”det rätta” att göra och att det känns bra, så är det fortfarande en stor del av projektets finansiering. Projektet hade inte varit där det är utan dessa donationer.

Att få en stor andel av bidragen från privatpersoner skapar en större känsla av delaktighet, och det är därför även viktigt för projektet att man behåller denna känsla bland användarna.

Man måste sedan inte räkna delaktighet i pengar. Alla har inte förutsättningar eller vilja att betala. Då kan man bidra på väldigt många andra sätt, som också ger en känsla av delaktighet.

Hur du nu än väljer att bidra till projektet är upp till dig. Du skall heller inte känna dig som en dålig människa om du vare sig skänker pengar eller hjälper till på annat sätt. Bara det faktum att du använder QGIS är i sig ett sätt att bidra.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: