Krishanteringskartor

I tidigare inlägg (länk) har jag presenterat ett arbete där framför allt MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), Lantmäteriet och Försvarsmakten arbetat fram en lämplig standard för att presentera viktig information på en karta i ett krisläge.

I detta inlägg så använder jag de filer som MSB nu publicerat för att skapa QGIS stilar som man kan använda för att hantera dessa symboler.

https://www.msb.se/sv/Produkter–tjanster/Karttjanster/Riktlinjer-for-kartor-pa-webben/ kan man ladda ner såväl beskrivande dokument som speciella typsnitt och svg-filer.

skarmbild_2017-02-04_08-25-53

Typsnitten kan läggas till i systemet (beroende på typ av operativsystem) och sedan användas för att skapa symboler baserade på teckenmarkörer. I dessa fall är det väldigt användbart att ha pdf dokumenten till hands för att använda korrekta färger och lämpliga storlekar för fastställda symboler.

skarmbild_2017-02-04_08-20-57

SVG filerna packar jag upp i en katalog som jag skapar i min .qgis katalog. Denna sökväg ser jag därefter till att den finns i inställningarna i QGIS (bild nedan).

Skärmbild_2017-02-04_08-30-13.png

På detta sätt så kommer symbolerna att samlas under en rubrik i symbolinställningarna när man väljer att använda SVG markörer.

Skärmbild_2017-02-04_08-32-37.png

Även i detta fall kan det vara bra att snegla lite på dokumenten för att framför allt presentera symbolerna i lämpliga storlekar på en karta.

I bilderna ovan har jag bara tagit med de ”normala” krissymbolerna, men för exempelvis brand och olika former av utsläpp så blir snabbt väder och vind intressant. Därför så finns det även med symboler för att hantera exempelvis vindstyrka och vindriktning.

Eftersom symboler och stilar är helt beroende av om man har typsnitt och svg filer installerade på datorn, så är det inte speciellt rationellt att skapa ”stilfiler” som går att dela via Internet med exempelvis GitHub.

Det kan dock finnas ett sätt som gör det enkelt för användare att ”importera” stilarna direkt till QGIS. Men det tittar jag lite närmare på i morgon…

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: