Dela komplexa stilar för QGIS

Igår så presenterade jag stilar för krishanteringskartor som du själv kan skapa genom att hämta hem typsnitt och svg-filer från MSB hemsida.

Idag skall jag titta på hur man kan ”paketera” dessa för att göra det enklare att dela med sig dessa stilar till andra.

Metoden betyder att jag använder ”Resource Sharing” insticksprogram, så detta behöver installeras för att metoden skall kunna användas.

För den normala användaren så behöver man sedan bara se till att lägga till sökvägen till den resurs som man vill använda, och i det här fallet är det https://github.com/klakar/QGIS_resources.git

Skärmbild_2017-02-04_08-47-06.png

Jag har inte skapat en komplett samling med symboler, det har jag inte riktigt tid med, men det går att använda metoden och det jag skapat som startpunkt för att exempelvis skapa en liknande resurs på QGIS Sveriges GitHub.

Insticksprogrammet kan inte dela typsnitt, så dessa får man installera separat. Men SVG filer och stilar går utmärkt att distribuera på detta sätt!

Det kan vara lite struligt att få till alla inställningarna i konfigurationsfilerna på GitHub och man får inte några bra felmeddelanden om det inte fungerar, men i teorin så är det väldigt enkelt (när det väl fungerar).

Kopplat till dessa SVG filer så kan man även skapa stilar för punktsymboler, linjer, ytor och färggradienter (m.m.). Dessa kan man exportera till XML-filer, som sedan kan läggas på GitHub i samma resursbibliotek under ”symbol”. När man lagt till resursen enligt ovan och installerar ”Krishantering”:

Skärmbild_2017-02-04_10-32-23.png

Så kan man enkelt använda dessa ”resurser” för att skapa kriskartor med korrekta symboler.

När man skapar sin resurs så är det som tidigare nämnts på sin plats att läsa på lite om hur symboler bör utformas med svg-symbolerna som grund. Men det finns ju fler beskrivna symboler som också går att skapa och sedan exportera som xml och placera i ”symbol” katalogen. När användaren sedan uppdaterar (för närvarande krävs en ominstallation av resursen i ”Resource Sharing” insticksprogrammet) sin resurs, så kommer ändringarna att överföras. Är det en komplett resurs så behöver man inte göra detta speciellt ofta.

Om man inte vill lägga till fil efter fil, vilket skapar väldigt många kategorier i stilhanteraren, så kan man baka ihop flera stilar i en eller några få filer i stället. Det är lätt att göra från QGIS genom att markera alla symboler som skall vara med, men det går även att redigera xml-filerna direkt på GitHub, även om det är ett litet riskmoment…

Jag vet att jag själv har en del resurser av detta slag, men även en växande mängd funktioner, modeller och pythonskript som också går att sprida på detta sätt. Det finns redan symboler på QGIS Sveriges GitHub, varav jag skapat en del.

Vad skulle ni läsare tycka om att skapa ett ”repository” för resursdelning i QGIS på QGIS Sveriges GitHub? Är ni intresserade av att installera ett plug-in som läser in massor av stilar, processer, modeller, skript, symbolfiler, med mera i er QGIS installation på det här viset?

Annonser

Taggar:, ,

One response to “Dela komplexa stilar för QGIS”

  1. ijw000 says :

    Ang din fråga: Det skulle nog kunna vara av intresse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: