En ny Linuxfavorit?

Fram till nu har jag hållit mig i huvudsak till Ubuntubaserade ”officiella” distributioner, vilket mest handlat om Xubuntu (XFCE), Ubuntu Mate och Ubuntu Gnome.

Jag har testat andra Linuxbaserade distributioner och ofta hittar många delar som jag gillar, men som min ”daily driver” har jag kört Ubuntu Gnome eller Xubuntu i många år. Kan det nu vara så att jag kommer att byta?

Jag har kört Gnome 3 på min huvuddator länge, men efter ett haveri för ett tag sedan bytte jag till XFCE, men det känns inte helt rätt på denna flerskärms högprestandadator.

Jag överväger att gå tillbaka till Gnome, men det kan vara läge att testa något nytt.

En skrivbordsmiljö som jag inte provat speciellt mycket är ”Budgie”. Det är Solus som står bakom Budgie och de har en egen distribution som jag testat vid tillfälle, men som jag inte fastnat för. Nu verkar det dock som att det blir en officiell UbuntuBudgie när 17.04 släpps om några månader. Därför testar jag Budgie Remix baserad på Ubuntu 16.10 och känner lite på UbuntuBudgie 17.04 Alpha i detta inlägg. Och Ja! Jag kommer att prova att installera QGIS också.

https://ubuntubudgie.org/

Installationen tänker jag inte nämna något om egentligen. Det är precis lika enkelt och går lika fort som vanligt med dessa Linuxbaserade distributioner…

Efter den 5 minuter långa installationen så startar man om datorn och möts efter inloggning av det här:

VirtualBox_Budgie16.png

Det påminner en del om Gnome 3, vilket jag absolut gillar, och det finns en välkomstskärm som likt fler och fler distributioner är riktigt bra! Speciellt om man är ny Linuxanvändare.

Här finns information, rekommenderade åtgärder, instruktioner för att lägga till program, med mera.

Många förinstallerade program kommer från Gnome och det känns nästan som Gnome, fast möjligen lite bättre. Det är lite ”enklare” och renare, och med en del sådant som jag saknar i standard Gnome.

VirtualBox_budgie1704_04_02_2017_17_06_51.png

Det finns exempelvis en tydlig programstartare (startknapp), men även en välgjord ”aktivitetspanel” till höger. Om du använder Windows 10 så vet du ungefär vad jag menar med det, fast den här panelen klarar av så mycket mera.

VirtualBox_budgie1704_04_02_2017_17_05_57.png

Allt är inte perfekt! Exempelvis hittar jag inte hur jag stänger av ”modala” dialogfönster för Qt-baserade applikationer, exempelvis i QGIS*. Som för övrigt gick utmärkt att installera. Modala dialoger är sådana som ”låser” programmet tills man stängt dialogen. I det här fallet så kan man inte ens flytta dialogerna utan de öppnas centrerat i huvudprogrammet.

Budgie är GTK baserat, och applikationer som Gimp och Inkscape (också GTK) fungerar utmärkt med normala dialogfönster.

Nåja. Över till 17.04 (alpha). Jag tror banne mig att denna gick ännu fortare att installera.

Någon direkt skillnad märker jag inte, annat än att Chromium är standardwebbläsare i stället för Firefox, men som tidigare så är det mycket enkelt att välja bland Google Chrome, Firefox, Vivaldi och Chromium.

QGIS går jag däremot bet på! Här lyckas jag inte få till det med installationen. Ubuntu 17.04 är ”Zesty Zapus”, men den senaste version som UbuntuGis har stöd för är ”Xenial Xerus”, vilket kan vara en bidragande faktor.

Jag kan inte hitta några andra direkt skillnader mot 16.10 remix. GTK applikationer fungerar fint och Qt applikationer har modala dialoger… Libre Office som har ett eget toolkit, fast med stöd för såväl GTK som Qt har också modala dialoger.

Det kan tyckas vara en liten detalj, men det räcker för att jag skall hålla mig borta. Det blir därför inget Ubuntu Budgie förrän jag hittat ett bra sätt att ändra modaliteten för dialoger i Qt baserade applikationer*.

Budgie är annars väldigt trevligt med i mitt tycke en lagom balans mellan ett modernt gränssnitt och enkelhet. Den är också riktigt snabb! Även om man jämför med XFCE.

Mitt upplevda problem med Qt kan vara ett övergående problem. Utvecklarna (Solus) tycker nämligen att GTK har nått vägs ände för dem. De vill ha något mer flexibelt att bygga sin skrivbordsmiljö med och då är det bästa alternativet Qt (källa). De kommer att fortsätta att använda Gnome applikationer, för man gillar inte KDE och Plasma. Men stödet för Qt applikationer borde bli bättre om man använder Qt i stället för GTK i skrivbordsmiljön.

[EDIT]

Sedan jag skrev ovanstående så har jag hittat hur man stänger av modaliteten för dialogfönster i Budgie. För jo, det var en inställning i Budgie som behövde ändras och inte i Qt.

Jag provade dock först att installera ”qt4-qtconfig” vilket gjorde att jag kunde skapa lite effekter i Qt applikationer, men även välja att använda GTK+ stil så att denna typ av applikationer harmoniserar något mera med systemet.

Det som i slutändan löste problemet var att installera ”dconf-editor”.

Screenshot from 2017-02-05 10-48-00.png

Här var det ”bara” att söka reda på /com/solus-project/budgie-panel/budgie-wm/ och ändra ”attach-modal-dialogs” från true till false.

Om detta är det enda man vill ändra så behöver man inte installera dconf-editor. Det räcker att skriva terminalkommandot:

dconf write /com/solus-project/budgie-wm/attach-modal-dialogs false

Nu kan jag nog tänka mig att prova Budgie ett tag för att se om jag hittar fler saker som jag inte trivs med och om dessa går att ändra. Men det är ju Linux! Det mesta går att ändra även om man ibland får leta lite.

[EDIT 2]

Ett trick för att installera QGIS med UbuntuGIS (GDAL 2.X) om det strular, är att först installera från http://qgis.org/debian och sedan byta till http://qgis.org/ubuntugis med ppa från UbuntuGis och uppgradera. Detta lägger till GDAL 2, men avinstallerar QGIS. Sedan går man tillbaka till debian och installerar QGIS. Då får man QGIS med GDAL 2 och alla de fördelarna det innebär.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “En ny Linuxfavorit?”

 1. Sur says :

  Har du testat Bunsen Labs https://www.bunsenlabs.org/ ?

  QGIS funkar och openbox är ju en fröjd att ratta ett OS med 🙂

  Ha en skön fredag!

  /Suhr

  • Klas Karlsson says :

   Bunsen Labs (baserat på Debian) är fantastiskt snabbt och har ett skapligt välkomnande gränssnitt. Jag är dock inget fan av OpenBox fönsterhanterare. Det är lite för stor skillnad mot vad jag är van vid för att det skall vara något jag kan känna mig hemma med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: