Laborera med QGIS

Vill du testa lite anpassningar och inställningar i QGIS, men inte ”sabba” dina nuvarande inställningar?

Då skall du läsa detta korta inlägg för att se att det är mycket enklare än man först kan tro.

Det går faktiskt att ha hur många QGIS inställningar man vill med denna metod och därmed välja hur QGIS skall vara konfigurerat från start.

Om man öppnar terminalen eller kommandotolken i Windows och skriver in nedanstående, så kommer en ”ren” QGIS att startas och en ny konfigurationskatalog skapas på sökvägen ”katalog/qgis”.

qgis --configpath katalog/qgis

Kommandot med tillägget –configpath kommer att använda den utpekade sökvägen för att hämta konfigurationer, plugin, uttryck, modeller, etc, i stället för .qgis2 katalogen.

Skärmbild_2017-02-18_16-12-05.png

Om man exempelvis vill ha QGIS att starta i ”DEMO” läge (om man är lärare) så kan man skapa en genväg på skrivbordet som kör ett kommando som laddar speciellt anpassade konfigurationer, men när man vill jobba själv med QGIS så kommer standardstarten av programmet använda QGIS som det alltid sett ut.

Det är inga problem att kopiera från .qgis2 katalogen till den nya, om det är saker man vill ha med till den nya ”tomma” konfigurationen.

Andra tillfällen när detta kan vara användbart är om man skapar ett standardprojekt med anpassade verktygsfält etc för hantering i ”fält” (insamling av data, gps, etc), som startar när man kör en alternativ programstartare. Men där QGIS startar som vanligt när man sitter på kontoret.

Annonser

Taggar:

One response to “Laborera med QGIS”

 1. Anders J says :

  Strålande bra tips! Tack!

  En lite OT-fråga.

  Antar att man släktforskar eller vill dokumentera hur ett område förändrats över tiden, hur gör man lämpligen då?

  Det finns ett utmärkt OSS släktforskningsprogram som heter Gramps (Släktforskningsprogrammens Roys Rolls) som har start på att lägga till spatial information. Så även in Holger, ett svenskt släktforskningsprogram (proprietärt).

  Något förslag hur man hanterar detta för att lätt(?) få antingen förändringarna visad över tid med en regel (draglist) där ändringarna då syns, eller presenteras på annat sätt.
  Exempelvis så förändrades mycket vid storskiften och uppdämningar av sjöar och åar (eller uppgrävningar av åar så att de går rakt)

  Kanske vore intressant för en serie av artiklar? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: