Uppgiften Först! (QGIS vs ArcGIS)

Igår lyfte jag fram ett användningsexempel där Amerikanska Röda Korset valt att jobba med QGIS som kartverktyg, trots att de har tillgång till ArcGIS. De har gjort detta av flera skäl, och jag tycker att man ganska tydligt presenterar varför man gjort detta val i den artikel och video som jag hänvisade till där.

I detta inlägg så tänkte jag resonera lite kring detta val, som i mitt tycke bara handlar om hur man bäst löser uppgiften.

Den enda skillnaden mellan ArcGIS och QGIS som jag tänker påtala är kostnaden! Det blir nämligen väldigt tydligt i ett fall som Röda korset, eller en liknande organisation där man inte kan förvänta sig att personer/organisationer man samverkar med skall lägga ut stora belopp för licensavgifter. Sedan finns det kostnader även för Open Source, men hur man mäter dessa är betydligt svårare.

GIS är bara ett verktyg! Ja utom för oss som är lite ”perverst” intresserade av programmen.

I första hand har man en uppgift som skall lösas, och för det vill man väl alltid ha det bäst lämpade verktyget?

Om detta är ArcGIS eller QGIS, eller båda… det måste den enskilde avgöra själv efter en analys av behoven och förutsättningarna.

Jag tycker inte att man skall använda ”vi har inte råd med ArcGIS” som främsta anledning till att välja QGIS. Om ArcGIS visar sig vara det bättre verktyget för uppgiften så tycker jag att man skall prata med ESRI för att se vad som går att åstadkomma i form av avtal och kostnader. Det kan finnas lösningar som har en acceptabel prislapp, för att få tillgång till det för uppgiften bättre verktyget. För många så blir dock kostnaden en helt avgörande förutsättning som inte går att komma runt.

Har man däremot gjort en analys och kommit fram till att QGIS är det bättre verktyget, så borde det inte spela någon roll om licenserna för ArcGIS redan finns eller är hanterbara. Det för uppgiften ”bästa” verktyget skall naturligtvis användas.

Jag använder både ArcGIS och QGIS! Det ena är inte bättre än det andra, rent generellt. Det är först när man klär på valet med en uppgift och lite förutsättningar som det går att välja. Här på bloggen pratar jag nästan uteslutande om QGIS, för att det är det som är det bästa valet för mig privat, och jag bloggar ju inte i min yrkesroll.

Att över huvud taget ha ett val, är vad som gör det så spännande. Den enda situation som jag tycker illa om är när man inte gör ett aktivt val, utan mjukvara utses av andra skäl.

QGIS är lätt att hämta och prova från qgis.org! Om man inte har tillgång till ArcGIS så kan man begära en 60-dagars provlicens genom att fylla i ett formulär. Det finns därför inga skäl att göra förhastade val, så länge man gjort en noggrann analys av den uppgift man skall lösa. Det enda som i praktiken kommer att sätta käppar i hjulet för ett aktivt val, är kostnaderna kopplade till licenser.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: