POSM – ”Mobil OSM

Efter de tidigare inläggen i veckan så fastnade jag för något intressant på Amerikanska Röda Korsets GitHub. Det handlar om ”Portable Open Street Map” eller POSM.

Vad är det, och kan det vara användbart av flera? Det skall jag försöka ta reda på i detta inlägg.

https://github.com/AmericanRedCross/posm så kan man läsa lite mera detaljer om vad det hela handlar om.

Kortfattat så är det en ambition att skapa förutsättningar att alltid kunna ha med sig en del av Open Street Map, vart man än kan tänka sig behöva bege sig (hör ni det här MSB?).

De har även rekommendationer avseende hårdvara, där de ser en Intel NUC framför sig med SSD diskar och lagom avvägda prestanda i övrigt. Målbilden är en server med ca 10 W effekt, vilket i lätt kan försörjas till och med via solceller.

Det finns massor med information om systemet och dess komponenter, men jag testar att hämta en (gigantisk) ISO fil baserad på Ubuntu 14.04 för att testa (https://github.com/AmericanRedCross/posm-build), men det finns flera alternativ.

Installationen är helt automatisk och man behöver inte göra någonting, annat än att se till att servern bootar från USB stickan med ISO-filen. Om man sedan använder rekommenderad hårdvara så skapas ett trådlöst nätverk man kan ansluta till och sedan logga in på servern via en webbläsare.

Skärmbild_2017-02-26_14-09-17.png

Inte en enda knapptryckning på servern så här långt!!!!

Observera att servern redan har lokalt tillgängliga nedladdningslänkar för exempelvis QGIS för såväl Windows som Mac. Bravo! Det finns apk-filer för Android och Java program för att redigera Open Street Map också.

För att lägga till data så använder man en POSM-version av ”HOT” och skapar ett paket som går att importera till POSM servern. För detta krävs att man ansluter servern till Internet via kabel och för att detta skall fungera så skall man ställa in servern i ”bryggningsläge”.

Skärmbild_2017-02-26_14-21-36.png

Paketet som skapas via Internet laddas sedan in i servern och därmed är man klar att ge sig iväg!

Skärmbild_2017-02-26_14-43-09.png

På servern finns fler resurser som kan vara bra att ha i fält, med exempelvis instruktioner för hur man skapar kartböcker eller hur man gör fältanteckningar som sedan kan laddas upp på servern för att komplettera underlaget.

Det går att bygga ut POSM med extra funktionalitet (med utökade hårdvarukrav) där exempelvis OpenDroneMap ingår, vilket gör att man lokalt snabbt kan bygga upp en geodatabas med lokala flygbilder med en enkel drönare.

Systemet kan sedan agera ”bas” för ett antal klienter, inklusive Android med OpenMapKit. Så länge lokala hjälparbetare har en Androidtelefon så kan de koppla upp sig mot servern och börja använda kartorna från servern.

Skärmbild_2017-02-26_14-53-37.png

Jag har nu inte testat allt, och det är sällan så enkelt som man först tror. Konceptet tror jag dock stenhårt på. Att testa på en Virtuell dator fungerar i viss utsträckning, men systemet är gjort för att köras på hårdvara.

För under 10’000 kr kan jag sätta ihop ett paket med server och solcellspaneler med batteri, som kan stötta en humanitär insats med kartor baserat på Open Street Map där deltagare själva kan koppla upp sig med sina egna enheter, även i en miljö som helt saknar fungerande infrastruktur!

Jag ser faktiskt användningsområden utanför det rent humanitära också, där man exempelvis kan använda systemet vid nationella insatser med exempelvis Missing People, eller en större insats som branden i Västmanland för några år sedan.

Om man sedan kompletterar servern med en anslagstavla, diskussionsforum, med mera, så kan detta bli ett utmärkt sätt att knyta ihop en liknande verksamhet ute i fält. Har man sedan en Internetupkoppling via exempelvis satellit, så skulle man kunna erbjuda vissa tjänster även för detta via servern.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: