Ny plan för QGIS 3.0

I förra veckan klarnade det något när det gäller tidsplan för kommande QGIS versioner, men vi får ta det lite lugnt ändå. Det är inte helt lätt att tolka informationen som nu släppts.

LTR skall normalt släppas sent i Februari och nya versioner med fyra månaders intervall och buggfixar för såväl LTR som senaste stabila version varje månad, men…

Skärmbild_2017-03-10_16-41-03.png

Den vänstra kolumnen skall beskriva aktuell LTR version och den högra den senaste  stabila versionen. Men när det på raden står ”LTR” så ändras inte Long-Term versionen?

Så om jag tar mig friheten att tolka lite så är 2.18 lite speciellt då vi är inne i en period som inte riktigt följer normalt schema. 2.18 kommer att bli nästa LTR, men tar formellt sett inte över som LTR i alla installationsbibliotek, förrän det släpps en ny stabil version som ersätter den den ”stabila” grenen. Det betyder först när 3.0 släpps, vilket nu prelimenärt bestämts till den 29 September.

Om det skall vara någon logik i detta så kommer så 3.0 också att bli LTR, men först när 3.2 ersätter den i den stabila grenen i juni nästa år.

Men logiken brister då 3.0 inte är markerad som en LTR. Det är däremot 3.2, vilket stämmer bättre med vad som meddelats tidigare. Jag vet inte varför 3.0.9 helt plötsligt hamnar i den vänstra kolumnen, och det skulle kunna vara ett fel. Det borde vara 2.18 som fortsätter som LTR tills 3.2 tar över som LTR den 26 Oktober 2018.

Ni som deltar på användarträffen och årsmötet för QGIS Sverige kan ju försöka reda ut vad som egentligen gäller…

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: